AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Onderzoek & Wetenschap 30/01/2020 8:37:29

Astronauten Luca Parmitano (ESA) en Andrew Morgan (NASA) controleerden in een urenlange ruimtewandeling de nieuwe aansluiting van de CO2-koeling en herstelden een lekkende koppeling.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Keuze van de redactie

(28/9) Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

(28/9) VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Alpha Magnetic Spectrometer AMS-2 is een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en CERN. Het wordt geleid door de invloedrijke Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sam Ting. De detector van bijna 7 ton werd in 2011 na jarenlange vertragingen naar het ruimtestation gebracht en aangesloten.

Sindsdien vangt het apparaat geladen deeltjes uit de kosmos. Daarbij is speciale aandacht voor elektronen en hun antideeltjes, positronen. Ook antiprotonen worden ingevangen. Die zijn zeldzaam in het heelal, dat voornamelijk uit materie bestaat. Daarnaast speurt AMS-2 ook naar tekenen van donkere materie-deeltjes.

In 2014 maakte de AMS-2 groep bekend dat het instrument relatief veel anti-elektronen (positronen) meet bij hogere energie. Dat is onverwacht en kan volgens Ting te maken hebben met vervallende donkere materie in het heelal. De positronen komen niet uit een specifieke richting, laten de metingen ook zien.

Het koelsysteem van AMS-2 was de laatste jaren steeds verder uitgevallen, en draaide nog maar op één pomp. Dat systeem moet temperatuurvariaties door zonnestraling vermijden. In oktober werd een nieuwe koeling naar ISS gebracht en in een reeks reparaties geplaatst. Daarbij werden onder meer leidingen doorgezaagd en weer gekoppeld, een riskante handeling in de ruimte.

Na de plaatsing van de nieuwe koeleenheid lijkt AMS-2 normaal te functioneren, zegt onderzoeker dr Suzan Basegmez Du Pree van de KM3NeT-groep van Nikhef. Maar pas na de check van zaterdag kan hij weer echt worden aangezet voor metingen. Deze week wordt beslist wanneer dat gebeurt.

Du Pree werkte eerder bij CERN aan de analyses van de metingen van AMS-2 en is daar ook nu nog vanuit Nikhef bij betrokken. Ze noemt de reparatiemissie heel bijzonder. ‘Kennelijk is het project voor alle betrokkenen belangrijk genoeg om er nogmaals flink in te investeren.’ << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Greet Vanderheyden moet duurzaamheid Arcadis uitbouwen

Sinds begin september is Greet Vanderheyden als Senior Consultant Sustainability verantwoordelijk voor de uitbouw van duurzaamheid bij internationaal ontwerp- en consultancybureau Arcadis.

Vintecc: Digital Twin As a Service

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

Mechels ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en Kontichse snijmachineproducent FAM winnen de prijs Leeuw van de Export 2020. Deze werd uitgereikt tijdens een online awardshow.

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Verschillende Europese koepelorganisaties en grote bedrijven hebben zich uitgesproken om wire and Tube coranoproof te laten doorgaan van 7 tot 11 december in Düsseldorf.

Ambitie om van Vlaanderen industriële topregio in Europa te maken

Het Vlaams industrieforum is een samenwerking tussen de Vlaamse regering, essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia om dit doel te bereiken.

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners