Pictogrammen bevorderen veiligheid

Economie 31/01/2020 9:08:11

Doel van het gebruik van pictogrammen (beeldtaal afbeeldingen) is om veelal veiligheid te creëren. Maar omdat er zoveel zijn, zien we ze dikwijls door het bos de bomen niet meer.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Virusdodende luchtzuivering voor autocars Van Hool

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

Innovatief ontwerp maakt offshore installaties veiliger

Port of Antwerp test social distancing met slimme armband

Safety-expert Drivity overgenomen door Rombit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pictogram komt uit het Latijn en het Grieks. Picto komt van het Latijnse voltooid deelwoord 'pictus'. Er zijn veel beeldtaal afbeeldingen die universeel worden toegepast.

Voor brandbestrijding, evacuatie, eerste hulp, nooduitgang, ge- en verboden, aanwijzingen, waarschuwingen, markering, deur en wandbordjes.

Signaal
Een goede basissignalering draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer. Bijvoorbeeld waarschuwingsborden zoals wegwijzers voor de nooduitgang, tekens voor gevaarlijke stoffen of verbodsborden. De borden dienen duidelijk te zijn voor iedereen en dienen op de juiste plek te worden geplaatst.

De gebodsborden over veiligheidskleding die de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidskleding aangeven, plaats je in de kleedruimten. Veiligheidsborden bij brandpreventie dienen onder andere de vluchtroutes aan te geven.

Normen
Veiligheidsborden moeten in één oogopslag duidelijk maken welk gevaar dreigt, wat verboden is of juist verplicht. De eisen voor signalering zijn vastgelegd in Europese normen.

Ook de Arboregeling bevat eisen voor veiligheidssignalering. Over de boodschap van de borden mag geen enkel misverstand ontstaan. Daarom gelden er Nederlandse en Europese normen voor het ontwerp, het beeld, de tekst en het kleurgebruik.

De werkgever is verplicht veiligheidsborden te gebruiken als de werkplek, het gereedschap, machines of rijdend materieel gevaar voor de gezondheid of de veiligheid kunnen opleveren. Daarbij wordt van de werkgever verwacht dat hij de medewerkers informeert over de betekenis van de signalering.

´Ik ga graag op bezoek, maar ik blijf nooit al te lang. Waar is hier de nooduitgang¡. Het bekende liedje van de Nederlandstalige popgroep Het goede doel uitgebracht in 1986, gaf de noodzaak van een vluchtweg ludiek aan.

Met de borden van Erdi.nl wordt de veiligheidssignalatie juist aangegeven. Met eenvoudige pictogrammen, zonder overbodige details. Pictogrammen kennen we ook op de computer. Ze heten dan iconen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners