Veiligere beschermende kledij door ingebouwde sensoren

Imec en zijn partners binnen het project I-CART hebben nieuwe beschermende kledij voor brandweerlui voorgesteld, die geïntegreerde temperatuursensoren en elektronica bevat.

Trefwoorden: #beschermende kledij, #brand, #brandweerlui, #elektronica, #I-CART, #imec, #sensoren

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Deze geïntegreerde oplossing (met waarschuwing voor te hoge omgevingstemperaturen moet het aantal letsels bij brandweerlui aanzienlijk verminderen. Brandweerexperten hebben de kledij al met succes getest bij hoge temperaturen.

De concrete vraag om betrouwbare en stevige beschermende kledij te ontwerpen kwam van de brandweerbrigade van Parijs (BSPP), de derde grootste brigade ter wereld. Om hieraan tegemoet te komen, lanceerde een complementair consortium drie jaar geleden het imec.icon-project I-CART.

Vera De Glas, R&D Engineer bij Sioen en projectleider van het I-CART-project: “Het project onderscheidde zich van eerdere projecten rond intelligente kleding voor brandweerlui omdat hier de focus lag op één parameter, de temperatuur, die zeer grondig werd bestudeerd.”

“Het resultaat is een betrouwbaar beschermend pak waarin temperatuursensoren, een energiezuinige microprocessor en bijhorende elektronica geïntegreerd zijn. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, krijgt de drager een auditief waarschuwingssignaal waardoor hij tijdig de juiste beslissing kan nemen. Het pak voldoet aan de Europese EN469-standaard, en de werking ervan werd door BSPP met succes getest.”

Frederick Bossuyt van CMST, een imec onderzoeksgroep aan de UGent, en onderzoeksleider van het I-CART-project.: “Op basis van onze expertise konden we de elektronica (geïntegreerd in textiel) zo ontwikkelen dat ze ook accuraat en betrouwbaar kan werken bij hoge temperaturen, schokken en trillingen. De batterij-gestuurde oplossing moest bovendien energiezuinig en kostenefficiënt zijn, en veilig en comfortabel om dragen.”

Imec ontwikkelde een erg dun sensorsysteem dat in het textiel geïntegreerd kan worden en via een speciaal ontworpen geleidend lint van Sioen communiceert met het centrale elektronische circuit.

Connect Group ontwikkelde de hardware en de software van het systeem met focus op robuustheid, betrouwbaarheid en energiezuinigheid van de elektronica.

Een aangepaste coating maakt de elektronica bestand tegen mogelijke contaminatie, zoals bijvoorbeeld het zweet van de brandweerman. Een speciale behuizing beschermt de batterijen tegen de hoge omgevingstemperaturen.

Verwacht wordt dat de opgebouwde kennis ook breder kan worden ingezet, bijvoorbeeld voor gelijkaardige toepassingen in de gezondheidszorg of in productie-omgevingen.


Imec, de UGent, Brigade de Sapeurs-Pompiers de Paris, Connect Group en Sioen zijn de partners in dit project.