Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

De twee nieuwe detectorlijnen die afgelopen weekend op 2,5 kilometer diepte in de Middellandse Zee bij Frankrijk zijn afgezonken, hebben hun eerste passerende deeltjes al gezien.

Trefwoorden: #anker, #detectorbollen, #diepzeedeel, #DOM, #duikboot, #Frankrijk, #KM3NeT, #kosmos, #kraanschip, #lichtsignaal, #lijn, #LOM, #materie, #netwerk, #neutrinodetector, #neutrion, #Nikhef, #spoel, #water

Lees verder

research

( Foto: NIKHEF )

ENGINEERINGNET.BE - Uiteindelijk moeten er in het KM3NeT project honderden lijnen op de zeebodem staan, om samen in een kubieke kilometer donker diepzeewater te speuren naar passerende neutrino’s uit de kosmos. Dat zijn spookdeeltjes die vrijwel geen interactie hebben met gewone materie. Om er nu en dan een te zien langskomen, is een groot volume materie (in dit geval water) nodig.

Elke lijn bestaat uit een anker met aansluitingen op het datanetwerk, en een lijn van ongeveer een kilometer met daaraan op regelmatige afstanden 18 detectorbollen. Deze DOMs zijn gevoelig voor lichtsignalen uit alle richtingen, die ontstaan als een neutrino een kerndeeltje in het water raakt.

Door combinatie van de signalen in verschillende DOMs en lijnen kan het spoor van een passerende neutrino worden gereconstrueerd. KM3NeT wordt de grootste neutrinodetector van zijn soort op het noordelijk halfrond.

De twee nieuwe KM3NeT-lijnen zijn dit weekend met een speciaal kraanschip naar het diepzeedeel uit de kust van Toulon gebracht. De lijnen met de DOMs zitten voor het afzinken gewikkeld op een metergrote spoel, de LOM.

Eenmaal beneden koppelt een onbemande duikboot de lijn aan het netwerk. Daarna wordt de LOM losgelaten zodat die de lijn bij de opwaartse beweging geleidelijk afrolt. Daarna wordt de gebruikte LOM weer door het kraanschip opgepikt en meegenomen naar de haven voor hergebruik.

Na plaatsing van twee nieuwe lijnen slaagde de duikboot er ook in om een derde LOM-spoel op te pikken. Die was bij een eerdere plaatsing in een lijn onderwater blijven steken. KM3NeT beschikt over drie LOMs. Het terughalen van de derde spoel is cruciaal voor de voortgang van de plaatsingen van nieuwe lijnen.

Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef in Nederland ontwikkelt honderden DOMs. Ook is daar de LOM ontworpen. In Amsterdam wordt momenteel een nieuwe hal ingericht voor de komende serieproductie van KM3NeT-lijnen.

Volgens de huidige planning komen er dit jaar nog zeven nieuwe lijnen bij in het Franse deel van KM3NeT.