1 op de 5 Vlaamse bedrijven niet bezig met cybersecurity

De stuurgroep Cybersecurity leidt de uitvoering van het Vlaams Actieplan Cybersecurity in goede banen. Onlangs vond de eerste bijeenkomst plaats, in aanwezigheid van minister Crevits.

Trefwoorden: #Agoria, #AI, #bedrijven, #cyberaanval, #cybersecurity, #EWI, #kennisinstellingen, #kmo, #KU Leuven, #minister Crevits, #opleiding, #stuurgroep, #Vlaams Actieplan Cybersecurity, #VLAIO, #Wouter Joosen

Lees verder

Nieuws

( Foto: krulua - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In haar inleiding benadrukte de minister het belang van de stuurgroep én van het beleidsplan, zoals recente ontwikkelingen in het bedrijfsleven en bij de overheid aantonen. Uit cijfers van Agoria blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 5 bedrijven nog niet bezig is met cybersecurity.

Voorts benadrukte de minister de drie grote doelstellingen van het beleidsplan, met name:

  • Sensibiliseren en begeleiden van bedrijven,
  • opleidingen in ondernemingen en
  • ontwikkeling van cybersecurity-technologie versterken bij kennisinstellingen en bedrijven.

Vervolgens kreeg de stuurgroep een stand van zaken van de implementatie van het programma. Wouter Joosen van KU Leuven presenteerde hierbij het onderzoeksluik (8 miljoen euro per jaar) en lichtte de vier uitdagingen toe waarrond het onderzoeksprogramma wordt opgebouwd. Doel is ontwikkeling van technologie in niches waarin Vlaanderen excelleert.

Leo Van de Loock van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) lichtte het luik implementatie toe, goed voor 9 miljoen euro investeringen per jaar. Doel is het versnellen van de adoptie van cybersecurity-technologie bij bedrijven.

Vertrekkende vanuit de noden van de bedrijven, zet VLAIO op brede wijze haar instrumentarium in en maakt ze ook gebruik van haar partnernetwerk. De middelen uit het beleidsplan komen bovenop de bestaande middelen binnen de generieke instrumenten, die ook voor cybersecurity-projecten aangewend kunnen worden.

Voor wat betreft het derde luik, flankerende maatregelen, legde Johan Hanssens van het Departement EWI uit dat er dit jaar 3 miljoen euro wordt geïnvesteerd in opleiding en sensibilisering.

In de discussie onder de leden ging de aandacht onder meer naar het creëren van een voldoende groot bereik bij de kmo’s, de uitdaging om de schroom te overwinnen die ondernemers lijken te ervaren wanneer ze het slachtoffer zijn geweest van een cyberaanval en de afstemming met het beleidsplan AI.

De stuurgroep komt vier keer per jaar samen: de volgende keer is in mei.