Technologische sector groeide laatste 5 jaar met 11,5%

Marc Lambotte, CEO van Agoria: ‘Deze groeicijfers tonen aan dat de digitale transformatie en de daling van de loonkost werken. Beste is niets terug te draaien en in te zetten op activering.'

Trefwoorden: #Agoria, #hoogconjuntuur, #maakindustrie, #Marc Lambotte, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische technologische sector heeft in 2019 beter standgehouden dan de rest van Europa. Tegen een moeilijke geopolitieke achtergrond zet het herstel zich verder. Bij een internationale terugloop sloot men hier vroeger productiesites, want elk vertraging leidde tot snelle de-industrialisatie.

Die trend is gekeerd. De productiviteit stijgt, de bedrijven moderniseren en gaan in een snel tempo door een digitale transformatie. De cijfers tonen aan dat dit positief is voor de samenleving. Wie produceert en tegelijk vroeg genoeg innoveert, blijft presteren.

Lambotte: "De technologische sector doet zo ook andere sectoren groeien. Qua ondersteuning van de sociale zekerheid kan dat tellen."

De jobcreatie is sinds 2015 alleen blijven maar stijgen. Volgens de laatste gegevens van de RSZ werken er precies 312.047 mensen in de technologiesector in België. Drie vijfde werkt in de maakindustrie, twee vijfde in de dienstensector (vooral IT-oplossingen).

Tussen begin 2015 en begin dit jaar heeft de technologische industrie alles samen voor 19.641 extra banen gezorgd, waarvan 3.744 in de maakindustrie. De technologische industrie kan ertoe bijdragen om de werkgelegenheidsgraad in ons land te laten toenemen met 5%.

Lambotte: "Tussen nu en 2024 zouden er dan zo’n 22.000 banen moeten bijkomen. Op voorwaarde dat het huidig beleid van het versterken van het concurrentievermogen van onze ondernemingen, wordt verder gezet."

Het aantal vacatures in de technologische industrie staat daarentegen op recordhoogte. Veel bedrijven melden dat ze hun groei niet kunnen realiseren als gevolg van het acuut personeelstekort. In dat klimaat moet het vacatureprobleem absoluut aangepakt worden.

Lambotte. "Activering is het sleutelwoord. Slagen we hier niet in, dan missen we een enorme kans. De jobs creëren is één ding, ze ingevuld krijgen, is nog iets anders. Geen mensen vinden om onze economie vooruit te stuwen, is ook een vorm van werkloosheidsval."

Agoria kijkt ook naar een daling van de RSZ- bijdragen van 25 naar 20%, een flexibelere loonvorming, het realiseren van de beloofde daling van het tarief van de vennootschapsbelasting van 25% naar 20% voor alle bedrijven en een hervorming van de index (een éénmalige maatregel).

Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de Belgische technologische industrie groeit, dit jaar met 1,7% tot een absoluut record van 129,4 miljard euro. Uitschieters zijn IT-oplossingen (plus 6%) en metaalproducten (1,5%).

Ook het marktaandeel van de Belgische technologische industrie stijgt. De belangrijkste landen waarnaar België zijn technologische producten uitvoert, zijn Duitsland, Frankrijk en Nederland. In 2019 groeide vooral de uitvoer naar Canada, USA, Duitsland, Japan en India het meest.

De investeringen in de technologische industrie blijven op hoog niveau. In 2019 stabiliseerden de investeringen op hetzelfde hoge niveau als in 2018, met name op 4 185 miljard euro.

De groei situeert zich vooral in de groothandel in IT en IT-oplossingen (plus 5%) en in de eerste verwerking, met name gieterijen en non-ferro metalen (plus 2,5%). De investeringen in de automobielsector daalden dit jaar fors (min 20%).


(bron en foto: Agoria)