Nieuw polymeer maakt contactlenzen beter bestand tegen bacteriën

Onderzoek & Wetenschap 6/02/2020 9:05:55

De Universiteit Twente heeft een polymeer, gebaseerd op vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden, ontwikkeld waaraan twee keer minder eiwitten hechten en een stuk minder bacteriën.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

Slimme contactlens met artificiële iris voorgesteld

Verhoogde aandacht voor UV-straling en bipolaire ionisatie voor desinfectie

Ziekenhuizen verlagen CO2-uitstoot met vaten uit gerecycleerd plastic

Medicijndeeltjes hechten preciezer door klittenband-methode

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

(3/9) Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

(2/9) Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Contactlenzen worden steeds vaker en langer gedragen, met als gevolg steeds viezere lenzen. Na verloop van tijd hechten eiwitten, maar ook bacteriën zich aan het oppervlak. Dit is vervelend voor het zicht en gevaarlijk doordat het de kans op infecties van het oog vergroot.

Het materiaal dat promovendus Piet Driest heeft gemaakt, Poly(Ethyleen Glycol) Poly(Urethaan-Isocyanuraat), kortweg PEG PUI, wordt minder snel vies dan de huidige materialen. “Het materiaal is vrij inert. Daardoor hechten bacteriën en eitwitten zich moeilijk”, aldus Driest.

In zijn onderzoek vergeleek hij het materiaal met commerciële contactlenzen. Na 24 uur in een oplossing van eiwitten hechtten er gemiddeld 2 keer zo weinig eiwitten aan PEG PUI dan aan commerciële lenzen.

Een bijkomend voordeel is dat het nieuwe materiaal een hogere brekingsindex heeft dan de meeste contactlensmaterialen. “Dit betekent dat je er dunnere contactlenzen van kunt maken, wat het draagcomfort verhoogt”, stelt Driest. Andere gunstige eigenschappen voor contactlenzen zoals de flexibiliteit, de stevigheid en de transparantie waren vergelijkbaar met die van huidige materialen.

Om PEG PUI te maken combineerde Driest materialen voor vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden. “De hydrogels waren nog niet stevig genoeg. Door het te combineren met ingrediënten voor vliegtuiglak is het gelukt ze wel stevig genoeg te maken voor toepassing als contactlens.” Daarnaast droeg de vliegtuiglak ook bij aan de inerte eigenschappen waardoor de lenzen nu zo schoon blijven.

Op dit moment laat het materiaal echter nog niet genoeg zuurstof voor het oog door. Dat probleem is volgens Driest mogelijk op te lossen door het materiaal te combineren met siliconen die momenteel veel in contactlenzen gebruikt worden en veel meer zuurstof door laten. << (Lydia Heida) (foto: maksymiv - 123RF)

Driest voerde zijn onderzoek uit in samenwerking met Covestro, een Duits bedrijf dat onder meer polymeren voor de lakindustrie produceert. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

De bouw van de nieuwe fabriek / distributiecentrum, een investering van 50 miljoen euro, startte in april vorig jaar en nadert zijn voltooiing en is positief voor de lokale werkgelegenheid.

Winnaars 3D Print Awards bekend gemaakt

Kamp C heeft de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De winnende inzendingen worden later echt geprint.

Flowcomm België wordt Jadiflow

De firma Flowcomm België gaat sinds 1 september door onder de naam Jadiflow en blijft het pompen, afsluiters en warmtewisselaars uit het CSF Group assortiment verkopen.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners