Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

Bedrijfsnieuws 7/02/2020 8:24:48

KU Leuven heeft drie types ingenieurs gedefinieerd. Aan de hand van een online test ontdekken studenten welk type bij hen past. Op basis daarvan kunnen ze op zoek naar een geschikte job.

Lees hieronder verder   
Verwant

Renovatie zorgt voor terugdringing CO2-uitstoot VUB-campus

UGent bouwt nieuw gebouw in Kortrijk

Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

UHasselt en Qatar University gaan samenwerken

Universiteit van Vlaanderen officieel gestart

UGent wint prestigieuze award

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Industrieel ingenieurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Veel studenten hebben al zicht op een job voordat ze afstuderen. “Er is een grote verscheidenheid aan jobs voor ingenieurs en daar staan studenten vaak niet bij stil”, zegt professor Greet Langie, promotor van het PREFER-project.

“Sommige ingenieurs werken nieuwe producten uit, anderen hebben meer contact met klanten en weer anderen werken aan de optimalisatie van één klein onderdeeltje binnen een groter systeem.” Na een jaar op de arbeidsmarkt blijkt dat veel kersverse ingenieurs niet op hun plaats zitten. Dit is jammer voor de studenten en voor de bedrijven die een jaar lang in hen investeerden.

Binnen het PREFER-project van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde onderzoekers een tool om een mismatch tussen de pas afgestudeerde ingenieur en zijn of haar toekomstige job zoveel mogelijk te vermijden. Dit gebeurde in samenwerking met TU Delft en TU Dublin.

“We definieerden drie types ingenieurs”, zegt Sofie Craps, de doctoraatsstudente die mee de tool ontwikkelde. “We maken een onderscheid tussen mensen die gericht zijn op innovatie, optimalisatie of klantgerichtheid.”

De studenten vullen een vragenlijst in waarbij ze moeten aangeven hoe ze zouden reageren in 23 verschillende situaties. Hun reactie bepaalt hoe ze aanleunen bij één van de drie types. “We legden de situaties ook voor aan ingenieurs die al wat jaren op de teller hebben. Hun antwoorden vormen de basis waarmee de antwoorden van de studenten vergeleken worden.”

Op basis van hun antwoorden krijgen de studenten een rapport over hun profiel. Zo kunnen ze beter inschatten welke functies op de arbeidsmarkt bij hen passen.

Ook vanuit de industrie is er veel interesse voor de PREFER-tool. “Veel jongeren die aan ingenieursstudies beginnen, denken later te werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten”, zegt Alex Massoels, voormalig teamleader Recruitment & Mobility bij Engie. “Slechts een kleine minderheid komt in zo'n functie terecht. PREFER maakt studenten bewust van andere opties.”

Meer dan 100 mensen uit ruim 20 bedrijven werden tijdens het ontwikkelingsproces betrokken bij de ontwikkeling van PREFER. << (Lydia Heida) (foto: vadimgozhda - 123RF)

PREFER is beschikbaar op www.iiw.kuleuven.be/prefer. Studenten kunnen er individueel mee aan de slag en docenten kunnen de tool gebruiken tijdens hun lessen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Greet Vanderheyden moet duurzaamheid Arcadis uitbouwen

Sinds begin september is Greet Vanderheyden als Senior Consultant Sustainability verantwoordelijk voor de uitbouw van duurzaamheid bij internationaal ontwerp- en consultancybureau Arcadis.

Vintecc: Digital Twin As a Service

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

Mechels ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en Kontichse snijmachineproducent FAM winnen de prijs Leeuw van de Export 2020. Deze werd uitgereikt tijdens een online awardshow.

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Verschillende Europese koepelorganisaties en grote bedrijven hebben zich uitgesproken om wire and Tube coranoproof te laten doorgaan van 7 tot 11 december in Düsseldorf.

Ambitie om van Vlaanderen industriële topregio in Europa te maken

Het Vlaams industrieforum is een samenwerking tussen de Vlaamse regering, essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia om dit doel te bereiken.

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners