Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

Bedrijfsnieuws 7/02/2020 8:24:48

KU Leuven heeft drie types ingenieurs gedefinieerd. Aan de hand van een online test ontdekken studenten welk type bij hen past. Op basis daarvan kunnen ze op zoek naar een geschikte job.

Lees hieronder verder   
Verwant

Renovatie zorgt voor terugdringing CO2-uitstoot VUB-campus

UGent bouwt nieuw gebouw in Kortrijk

Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

UHasselt en Qatar University gaan samenwerken

Universiteit van Vlaanderen officieel gestart

UGent wint prestigieuze award

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Industrieel ingenieurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Veel studenten hebben al zicht op een job voordat ze afstuderen. “Er is een grote verscheidenheid aan jobs voor ingenieurs en daar staan studenten vaak niet bij stil”, zegt professor Greet Langie, promotor van het PREFER-project.

“Sommige ingenieurs werken nieuwe producten uit, anderen hebben meer contact met klanten en weer anderen werken aan de optimalisatie van één klein onderdeeltje binnen een groter systeem.” Na een jaar op de arbeidsmarkt blijkt dat veel kersverse ingenieurs niet op hun plaats zitten. Dit is jammer voor de studenten en voor de bedrijven die een jaar lang in hen investeerden.

Binnen het PREFER-project van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde onderzoekers een tool om een mismatch tussen de pas afgestudeerde ingenieur en zijn of haar toekomstige job zoveel mogelijk te vermijden. Dit gebeurde in samenwerking met TU Delft en TU Dublin.

“We definieerden drie types ingenieurs”, zegt Sofie Craps, de doctoraatsstudente die mee de tool ontwikkelde. “We maken een onderscheid tussen mensen die gericht zijn op innovatie, optimalisatie of klantgerichtheid.”

De studenten vullen een vragenlijst in waarbij ze moeten aangeven hoe ze zouden reageren in 23 verschillende situaties. Hun reactie bepaalt hoe ze aanleunen bij één van de drie types. “We legden de situaties ook voor aan ingenieurs die al wat jaren op de teller hebben. Hun antwoorden vormen de basis waarmee de antwoorden van de studenten vergeleken worden.”

Op basis van hun antwoorden krijgen de studenten een rapport over hun profiel. Zo kunnen ze beter inschatten welke functies op de arbeidsmarkt bij hen passen.

Ook vanuit de industrie is er veel interesse voor de PREFER-tool. “Veel jongeren die aan ingenieursstudies beginnen, denken later te werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten”, zegt Alex Massoels, voormalig teamleader Recruitment & Mobility bij Engie. “Slechts een kleine minderheid komt in zo'n functie terecht. PREFER maakt studenten bewust van andere opties.”

Meer dan 100 mensen uit ruim 20 bedrijven werden tijdens het ontwikkelingsproces betrokken bij de ontwikkeling van PREFER. << (Lydia Heida) (foto: vadimgozhda - 123RF)

PREFER is beschikbaar op www.iiw.kuleuven.be/prefer. Studenten kunnen er individueel mee aan de slag en docenten kunnen de tool gebruiken tijdens hun lessen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

Johan Paul is nieuwe managing director bij Hupico

Sinds begin oktober is Johan Paul als nieuwe managing director en partner van start gegaan bij Hupico. Hij moet de groei van het bedrijf in de maakindustrie bestendigen.

Snel en nauwkeurig meten voor alle taken

Meettechnologie is onontbeerlijk om informatie te bekomen over de toestand van de machine en haar kritische componenten. Beckhoff levert al jaren meetklemmen.

Rampenbestrijding eenvoudiger met 3D-kaarten van complexe gebouwen

Promendus Shayan Nikoohemat van UTwente creëerde een algoritme dat nauwkeurig 3D-modellen kan maken van de binnenkant van grote gebouwen uit puntwolken, voor eerste hulpverleners bij rampen.

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners