Waterstof voor het eerst zichtbaar op grensvlak titanium en titaniumhydride

Onderzoek & Wetenschap 7/02/2020 9:06:17

De Rijksuniversiteit Groningen ziet met een transmissie elektronenmicroscoop tegelijk metaal- en waterstofatomen, om zo theoretische modellen te toetsen over de structuur van een grensvlak.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tot nu toe was niemand er nog in geslaagd om goede beelden te maken met daarin zware en zeer lichte atomen, zoals waterstof. Bart Kooi, hoogleraar Nanostructured Materials aan de RUG, wist dit met zijn collega’s te realiseren dankzij een nieuwe transmissie elektronenmicroscoop (TEM).

Verschillende innovaties waarover deze TEM beschikt, maakten het mogelijk om zowel titanium als waterstof zichtbaar te maken. Zware atomen zijn zichtbaar doordat zij de elektronen waarmee het monster wordt ‘belicht’ verstrooien. De verstrooide elektronen worden bij voorkeur opgevangen door hoge-hoek detectoren.

Kooi: ‘Maar waterstof is te licht om elektronen zo te verstrooien, voor die atomen moeten we gebruik maken van lage-hoek verstrooiing, via elektronengolven.’ Alleen veroorzaakt het materiaal interferentie van de golven, wat het tot nu toe zo goed als onmogelijk maakte om waterstofatomen goed te zien.

De golven zijn opgevangen door de lage-hoek detector. De nieuwe microscoop heeft daarvoor een ronde detector die in vier segmenten is opgedeeld. Door verschillen in de golven die de tegenover elkaar liggende segmenten passeren te analyseren en te kijken naar de veranderingen die optreden als de elektronenbundel langs het monster scant, is het mogelijk de interferentie weg te filteren zodat de waterstofatomen zichtbaar worden.

‘Je moet natuurlijk allereerst een microscoop hebben die kan scannen met een elektronenstraal die dunner is dan de afstand tussen de atomen. Vervolgens is er de combinatie van de gesegmenteerde detector en de software die de informatie analyseert waardoor het lukt de atomen te zien’, aldus Kooi.

De groep van Kooi voegde verschillende filters voor ruis toe aan de software en testte deze. Ze voerden ook computersimulaties uit die zijn gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor de beelden.

Het onderzoek laat zien hoe de interactie van waterstof met het metaal verloopt, wat nuttig is voor onderzoek naar materialen voor waterstofopslag. Ook is het mogelijk om deze techniek toe te passen op andere lichte atomen, zoals zuurstof, stikstof of boor. Die zijn belangrijk voor allerlei nanomaterialen. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - RUG)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners