Waterstof voor het eerst zichtbaar op grensvlak titanium en titaniumhydride

Onderzoek & Wetenschap 7/02/2020 9:06:17

De Rijksuniversiteit Groningen ziet met een transmissie elektronenmicroscoop tegelijk metaal- en waterstofatomen, om zo theoretische modellen te toetsen over de structuur van een grensvlak.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tot nu toe was niemand er nog in geslaagd om goede beelden te maken met daarin zware en zeer lichte atomen, zoals waterstof. Bart Kooi, hoogleraar Nanostructured Materials aan de RUG, wist dit met zijn collega’s te realiseren dankzij een nieuwe transmissie elektronenmicroscoop (TEM).

Verschillende innovaties waarover deze TEM beschikt, maakten het mogelijk om zowel titanium als waterstof zichtbaar te maken. Zware atomen zijn zichtbaar doordat zij de elektronen waarmee het monster wordt ‘belicht’ verstrooien. De verstrooide elektronen worden bij voorkeur opgevangen door hoge-hoek detectoren.

Kooi: ‘Maar waterstof is te licht om elektronen zo te verstrooien, voor die atomen moeten we gebruik maken van lage-hoek verstrooiing, via elektronengolven.’ Alleen veroorzaakt het materiaal interferentie van de golven, wat het tot nu toe zo goed als onmogelijk maakte om waterstofatomen goed te zien.

De golven zijn opgevangen door de lage-hoek detector. De nieuwe microscoop heeft daarvoor een ronde detector die in vier segmenten is opgedeeld. Door verschillen in de golven die de tegenover elkaar liggende segmenten passeren te analyseren en te kijken naar de veranderingen die optreden als de elektronenbundel langs het monster scant, is het mogelijk de interferentie weg te filteren zodat de waterstofatomen zichtbaar worden.

‘Je moet natuurlijk allereerst een microscoop hebben die kan scannen met een elektronenstraal die dunner is dan de afstand tussen de atomen. Vervolgens is er de combinatie van de gesegmenteerde detector en de software die de informatie analyseert waardoor het lukt de atomen te zien’, aldus Kooi.

De groep van Kooi voegde verschillende filters voor ruis toe aan de software en testte deze. Ze voerden ook computersimulaties uit die zijn gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor de beelden.

Het onderzoek laat zien hoe de interactie van waterstof met het metaal verloopt, wat nuttig is voor onderzoek naar materialen voor waterstofopslag. Ook is het mogelijk om deze techniek toe te passen op andere lichte atomen, zoals zuurstof, stikstof of boor. Die zijn belangrijk voor allerlei nanomaterialen. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - RUG)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

‘Women in tech’ coachingtraject zet in op meer vrouwelijke ondernemers

Momenteel heeft 53% van laatste lichting start-ups bij Start it @KBC een vrouwelijke founder. Het sein voor de accelerator om door te zetten en nog meer vrouwen aan te spreken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners