Innovatieve VUB-app voor behandeling spieraandoeningen

Onderzoek & Wetenschap 11/02/2020 12:00:12

Met de VUB-app Ghostly kunnen patiënten het gamepersonage alleen doen bewegen door specifieke spieren in hun lichaam te gebruiken. Het spel viel onlangs in de prijzen in Amerika.

Lees hieronder verder   
Verwant

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

Acceleratieprogramma voor medische healthtech succesvol gestart

UAntwerpen krijgt vooruitstrevend vaccincomplex

‘Kanker op een chip’ voor beter begrip van uitzaaiingen

Antivirale coating beschermt tegen COVID-19

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering 2020

Antwerp Expo

van 21/10/2020 tot 22/10/2020

Verleng levensduur installaties met juiste koeling

Online webcast

donderdag 22 oktober 2020

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Keuze van de redactie

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

(8/10) Studenten presenteren auto geproduceerd met hergebruikt afval

(7/10) Bert Van den Bogerd wint Vlaamse PhD Cup 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met motorische of neuro-musculaire afwijkingen worden vaak behandeld met kinesitherapie. Maar dat is niet altijd voldoende om succesvol te revalideren.

Een team wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en UZ-Brussel, onder leiding van prof. dr. Bart Jansen, heeft nu een aanvullende technologische behandeling ontwikkeld met het smartphonespel Ghostly.

Het spel is gebaseerd op het principe van elektromyografie. Dat is een techniek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten via sensoren op de huid van de patiënt. Dergelijke activiteit treedt op wanneer de hersenen een spier stimuleren tot actie.

Bij Ghostly worden er ook sensoren aangebracht bij de patiënt op de spier die getraind moet worden. Die sensoren registeren de spieractiviteit en sturen informatie door naar de spelsoftware, die ze vertaalt naar bewegingen in de game zelf.

Hierdoor kan de patiënt de hoofdfiguur in de spelwereld onder meer laten lopen, springen en duiken om bijvoorbeeld munten te verzamelen of vijanden te verschalken. Het doel is dat patiënten succesvol het einde van een level bereiken met een zo hoog mogelijke score om dan telkens een volgend, moeilijker level te spelen.

“Ghostly laat ons toe om specifieke en verschillende spieren op diverse en effectieve manieren te trainen. Patiënten kunnen enkel spelen als ze die welbepaalde spier gebruiken. Ook is zo’n spel een leuke en uitdagende manier om te revalideren”, aldus Jansen.

De gaming app won recent de eerste prijs in de ‘App Development Competition’ van de Amerikaanse De Luca Foundation die onderzoek en innovatie op vlak van elektromyografie en lichaamsbeweging ondersteunt.

De jury loofde de VUB-wetenschappers voor hun “sterke revalidatie-app met boeiende user experience” en kende hen onder meer een geldprijs van 7.500 dollar toe. << (Lydia Heida) (foto: VUB)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Elia groep lanceerde de marktplaats re.alto om aanbieders en gebruikers uit alle lagen van de energiesector samen te brengen om op die manier de digitalisering te versnellen.

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal. Sectorfederatie essenscia geeft alvast zijn mening hierover.

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

TU Eindhoven ontwikkelde een sensor op basis van moleculaire look-alikes: een belangrijke ontwikkeling voor toekomstige biosensoren om gezondheid en ziekte te monitoren.

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

De eerste testfase met acht proefprojecten werd onlangs afgerond en IO.Energy 2.0 wordt begin 2021 gelanceerd. De projecten gaan daarna de demonstratiefase in.

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

De ontwikkeling van een medicijn duurt zo'n 13 jaar en kost tot wel 2,5 miljard dollar. Maar dat kan veel sneller en goedkoper via microtracing en Accelerator Mass Spectrometry, aldus TNO.

Vlaamse steun voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe aspirantenmandaten fundamenteel en strategisch basisonderzoek toegekend aan 495 onderzoekers.

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

Door de bundeling van twee technologieën, een plasmareactor en een filter uit de auto-industrie, ontdekten wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen een CO2-vrij alternatief.

Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

Na drie jaar kennis en ervaringen verzamelen, kan het BioBoost-project ideeën aanreiken om reststromen uit de tuinbouw beter te benutten, met verdienmodel voor tuinders.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners