Investeren in ManuTech start- en scale-ups populair in Antwerpen of Leuven

Uit een studie van Agoria en Sirris blijkt dat Antwerpen binnen Europa op plaats 6 staat voor het aantrekken van investeerders en dat Leuven op plaats 2 staat in totaal geïnvesteerde bedragen.

Trefwoorden: #Agoria, #maakindustrie, #ManuTech, #scale-up, #Sirris, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - ManuTech start- en scale-ups ontwikkelen digitale oplossingen om de productie in maakbedrijven te optimaliseren.

Met Berlijn en München in de top drie van steden met de meeste deals en hoogste opgehaalde bedragen, bevestigt het Duitse ManuTech ecosysteem zijn leidende positie met een specifieke, door de overheid gefinancierde strategie. Londen komt in de top drie van het aantal deals, wat de kracht aantoont van het grootste ecosysteem in Europa, ook na de Brexit.

Antwerpen ging van de achtste naar de zesde plaats, en consolideert zijn positie in de top tien van het aantal deals, met als meest in het oogspringende deals voor Rombit, Qpinch, Irsistick & Aloxy. Leuven staat dan weer op de tweede plaats van de opgehaalde bedragen en heeft dit vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging, die opgehaald werd door Materialise.

Andere opvallende resultaten voor België:

  • slechts 16% van de ManuTech start- en scale-ups zijn universitaire spin-offs, maar 48% van hen hebben een acceleratieprogramma gevolgd.
  • Artificiële intelligentie en internet of things (IOT) zijn de leidende technologieën.
  • Imec.iStart (Leuven) staat op de negende plaats van de Europese acceleratoren in het ManuTech domein.

Het start- en scale-up ecosysteem zit in het hart van technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris. Deze laatste verricht sinds vijf jaar onderzoek en verzamelde ondertussen data van een tienduizendtal bedrijven. Voldoende om heel wat trends uit af te leiden en om België te kunnen vergelijken met andere Europese landen.

Ook Agoria zet intensieve samenwerkingen op tussen Start- & Scale-ups, grote en kleine bedrijven rond verschillende onderwerpen. De grote focus ligt op de ManuTech (digitale start- en scale-ups die actief zijn in de manufacturing).


Download hier de volledige studie