Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoek & Wetenschap 11/02/2020 14:06:17

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Lees hieronder verder   
Verwant

Clinchen onder stroom - artikel

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Cool & Comfort Conferences 2020

CEME Charleroi

donderdag 17 september 2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dat onze welvaart in het gedrang komt wanneer we afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen, is een veelgehoord argument tegen de energietransitie. Alternatieven voor fossiele brandstoffen zouden namelijk een lager rendement leveren, veel duurder zijn, of beide.

Een post-fossiele samenleving heeft dus onvermijdelijk een lager welvaartsniveau. Energiewetenschappers Eoin White en Gert Jan Kramer van de Universiteit Utrecht zetten zich af tegen deze school van denken.

Zonne- en windenergie zijn nu zo goedkoop en heeft zoveel potentieel dat een moderne energie-intensieve samenleving uiteindelijk mogelijk is, op basis van zonne- en windstroom en daaruit geproduceerde synthetische brandstoffen, aldus White en Kramer. "Bovendien: dat gaat ons niet meer kosten dan we al gewend zijn."

Kramer vervolgt: "Wanneer we de ruimte en infrastructuur beschikbaar maken, kan zon en wind zoveel elektra leveren als we nodig hebben. Ook zijn dit onuitputtelijke energiebronnen."

Criticasters stellen echter dat bijvoorbeeld zonnepanelen nu nog nauwelijks te recyclen zijn. Ook zijn voor dit soort hernieuwbare energiebronnen vaak schaarse metalen nodig, die onder meer in China worden gewonnen, onder omstandigheden die het milieu grote schade toebrengen.

Momenteel is slechts 20% van het eindgebruik van energie elektra. In de toekomst kan dat oplopen tot de helft. Voor de andere helft blijven brandstoffen nodig: waterstof of synthetische koolwaterstoffen. Alleen dan kunnen ook sectoren als de zware industrie, de lucht- en scheepvaart en het wegtransport CO2-neutraal opereren.

Maar, zo betoogden Kramer en andere energiewetenschappers eerder al, voor een succesvolle energietransitie is het niet raadzaam om alle kaarten in te zetten op hernieuwbare synthetische brandstoffen. ‘Dat is een ver perspectief’.

Een bruikbare maat voor het vergelijken van de nuttige opbrengst van energieproductieprocessen is de ‘energy return on investment’ (EROI), het rendement op de investering. ‘Oftewel: hoeveel energie moeten we gebruiken om in onze energiebehoefte te voorzien.’

White en Kramer onderscheiden echter ook een maatschappelijk EROI, het deel van de bruto nationaal product dat een samenleving moet uitgeven voor haar energievoorziening.

‘Ons onderzoek laat zien dat een volledig hernieuwbaar elektriciteitssysteem zowel fysiek als economisch haalbaar is’, zegt Kramer. << (Lydia Heida) (foto: elxeneize - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

OLED-schermen zijn hét succesproduct van de organische elektronica. Ferme kleuren en diep, écht zwart. Pixels schitteren op organische, koolstofgebaseerde halfgeleiders maar zonder 'backlight'.

Efficiëntere scheepvaartbegeleiding en planning in Antwerpse Haven

Om het verkeer in de haven veiliger en vlotter te laten verlopen, zet Port of Antwerp digitale oplossingen in, alsmede een mobiel team voor toezicht en handhaving en hybride vaartuigen.

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Op haar vestiging in Tessenderlo gebruikt chemiebedrijf Vynova een nieuwe installatie, die restwarmte inzet voor stoomproductie. Goed voor een dalend energieverbruik en lagere CO2-uitstoot.

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Partners