Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

Trefwoorden: #Barry Callebaut, #Flanders Investment & Trade, #foreign investment trophy, #Inari, #Ineos, #Nike

Lees verder

Nieuws

( Foto: FIT - © Evi Ramaekers Photography )

ENGINEERINGNET.BE - Met de uitreiking van deze awards wil Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, voor het achtste jaar op rij het sociaal-economische belang van buitenlandse investeringen onderstrepen.

Zo staken buitenlandse bedrijven vorig jaar 5,2 miljard euro in Vlaamse vestigingen en tekenden ze voor het hoogste aantal nieuwe investeringsprojecten en extra jobs in de regio ooit.

Barry Callebaut won de Foreign Investment of the Year Trophy 2020.Om zijn activiteiten in Vlaanderen verder te verankeren en de internationale markt nog beter te bedienen, pompt de Zwitserse chocoladefabrikant 100 miljoen euro in een nieuw, globaal distributiecentrum in Lokeren.

Het bedrijf haalde het in deze categorie van vier andere genomineerde buitenlandse investeerders: truckbouwer DAF Trucks (Nederland/VS), diamantproducent Heyaru Engineering (Dubai/India), medtech-specialist Hologic (VS) en autotransporteur International Car Operators (Japan).

Het Amerikaanse Inari kreeg de Newcomer of the Year Trophy 2020. Dit biotech-bedrijf opende recent zijn eerste Vlaamse vestiging, namelijk een onderzoekscentrum in Gent. Daar werkt het samen met Vlaamse kennisinstellingen VIB en ILVO aan een nieuwe generatie zaden en gewassen.

De Amerikaanse sportkledijfabrikant Nike nam de Lifetime Achievement Trophy 2020 mee naar huis. Het bedrijf streek voor het eerst neer op Vlaamse bodem in 1994 in Laakdal. In 1995 en 2007 volgden een tweede en derde distributiecentrum in respectievelijk Meerhout en Ham.

Door de jaren heen groeiden de drie Vlaamse sites uit tot de European Logistics Campus (ELC): Nike’s belangrijkste logistieke toegangspoort tot de Europese markt. Recent herbevestigde het bedrijf bovendien zijn vertrouwen in de toekomst van zijn lokale activiteiten met twee expansies in Ham en bouwde het Wings DC in 2016.

De Exceptional Investment Trophy 2020 ging dan weer naar het Britse chemiebedrijf Ineos. Het bedrijf kondigde vorig jaar de bouw van een nieuwe productiesite aan in de haven van Antwerpen, een investering van zo’n 3 miljard euro. Hun grootste investeringsbedrag ooit en tevens de grootste investering in de Europese chemiesector in 20 jaar.