UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Biologen, wiskundigen en bio-ingenieurs van UGent werken samen met de lokale overheid en industrie om alle eilandbewoners te voorzien van drinkwater, zonder de natuur te schaden.

Trefwoorden: #afvalwater, #brandstof, #drinkwater, #filter, #fytofarmaceut, #Galapagos, #grondwater, #intelligente technologie, #Mars, #ontzilting, #pesticiden, #pesticiden, #riolering, #UGent, #waterkringloop, #waterzuivering, #zilt

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Op de Galapagoseilanden zijn geen zoetwaterbronnen aanwezig. Om in hun drinkwaterbehoefte te voorzien, zijn de bewoners aangewezen op het filteren van grondwater. Anders dan op het vasteland, bevat het grondwater van een eiland zo'n 0.5% zout.

Om de bevolking van drinkbaar water te voorzien, moeten enorme hoeveelheden van dit zilte grondwater door een filter worden geperst. Daarvoor is technologie én veel brandstof nodig, wat een negatieve impact op het milieu heeft.

Een eiland is ook sterk onderhevig aan milieu- en klimaatschommelingen, en het aantal toeristen wisselt sterk. Het komt op de Galapagoseilanden dus geregeld voor dat er geen water uit de kraan komt.

De UGent stelde een uitgebreid team samen met onderzoekers die voorbij hun vertrouwde onderzoeksveld durfden kijken. De gebundelde expertise maakte ‘systeeminzicht’ in de drinkwatervoorziening op Galapagos mogelijk.

Het team onderzocht het bijzondere ecosysteem en menselijke activiteiten, de oorzaken van waterverontreiniging, de waterzuiveringssystemen, de voedselproductie én de energievoorziening op de Galapagoseilanden.

Fytofarmaceut Pieter Spanhoghe detecteerde bijvoorbeeld met hoogtechnologisch materiaal welke pesticiden en verontreinigende stoffen voorkwamen op de Galapagoseilanden. Hij constateerde dat er best veel pesticiden worden gebruikt, helaas niet altijd in de juiste dosering. Op termijn komen deze stoffen ook terecht in het drinkwater.

Dankzij het onderzoek is de waterproductie nu via intelligente technologie beter afgestemd op de noden van de bewoners en de toeristen.

Momenteel komt door een verouderde riolering het afvalwater ongezuiverd in het grondwater terecht. De onderzoekers vonden een manier om het afvalwatercircuit te koppelen aan het circuit van de waterproductie zodat een duurzame waterkringloop mogelijk wordt.

Een eilandengroep zoals de Galapagos vormt een geïsoleerd systeem, een unieke omgeving om inzicht te krijgen in complexe processen. De inzichten helpen onderzoekers grotere, open systemen beter te begrijpen.

Dit kan van nut zijn voor het milieubeleid op andere plaatsen op Aarde, of bij het ontwikkelen van ecosystemen op Mars.