Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e lieten zien dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

Trefwoorden: #bloedvat, #borstkanker, #handbeweging, #lymfoedeem, #Maastricht UMC+, #MicroSureen, #MUSA, #operaties, #operatietafel, #plastische chirurg, #robot, #supermicrochirurgie, #trillingen, #TU Eindhoven, #vaten

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Supermicrochirurgie (operaties aan vaten met een diameter van 0,3 tot 0,8 millimeter) wordt bemoeilijkt door trillingen van de hand van de chirurg. Robots kunnen de chirurg tijdens de operatie assisteren, om dit probleem te ondervangen.

Een voorbeeld van een dergelijke robot is MUSA: 's werelds eerste robot voor supermicrochirurgie, ontwikkeld door onderzoekers van de TU Eindhoven, TU/e spin-off MicroSureen en plastische chirurgen van Maastricht UMC+.

MUSA is een compact en licht apparaat dat is te bevestigen aan een operatietafel, en kan worden geïntegreerd in een operatiekamer zonder dat de opstelling van deze ruimte hoeft te worden aangepast.

De robot kan vijf keer zo nauwkeurig opereren als de menselijke hand. Dit is mogelijk door de grotere handbewegingen van de chirurg om te zetten in de kleinere, nauwkeurige bewegingen van de chirurgische instrumenten en de inherente trillingen van de menselijke hand eruit te filteren.

Een voorbeeld van een behandeling waarbij robot-geassisteerde microchirurgie uitkomst kan bieden, is de ingreep waarmee lymfoedeem in de armen wordt verminderd. Lymfoedeem komt vaak voor na behandeling van borstkanker als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd of bestraald.

In sommige gevallen is dit te behandelen met een lymfoveneuze anastomose operatie: een procedure waarbij een verbinding wordt gemaakt tussen de lymfevaten en zeer kleine bloedvaten om het overtollige lymfevocht af te voeren. De diameters van beide vaattypen voldoen aan de criteria voor supermicrochirurgie.

Artsen van Maastricht UMC+ testten dit type operatie met en zonder ondersteuning van MUSA uit bij twintig patiënten. De resultaten zijn positief. Maar uitgebreide vervolgstudies in meerdere centra zijn nodig om de verschillen tussen operaties met en zonder robotondersteuning nader te onderzoeken.

Doel is dat op termijn meer patiënten operatief behandeld worden met gebruik van operatierobots, zodat ze niet meer levenslang armkousen hoeven te dragen om lymfoedeem tegen te gaan.