Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

Onderzoek & Wetenschap 20/02/2020 6:11:14

De twee Amsterdamse universiteiten werken met het Nederlands Forensisch Instituut, Genentech, Shell en DSM aan geautomatiseerde methoden voor de karakterisering van complexe monsters.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Analytische instrumenten zijn onmisbaar op vele gebieden van de moderne samenleving, zoals gezondheid, voedsel, energie, materialen en het milieu. De te analyseren monsters worden echter steeds complexer.

Om de samenstelling van deze monsters te kunnen ontrafelen, is vaak een reeks van analytische methoden nodig. Vaak worden deze methoden echter onafhankelijk van elkaar gebruikt, waardoor geen relatie is te leggen tussen afzonderlijke belangrijke eigenschappen.

Een voorbeeld zijn medicijnen die bestaan uit kleine deeltjes die langzaam en gecontroleerd hun actieve stof afgeven. Met de beschikbare analysemethoden is bijvoorbeeld hun samenstelling vast te stellen, net als hun stabiliteit en de afgifte-eigenschappen.

Maar meestal is het onmogelijk om deze eigenschappen in samenhang te bestuderen. Je kunt de inhoud van de deeltjes vaststellen, of hun grootte, maar niet beide - de eerstgenoemde analyse vergt immers de vernietiging van de deeltjes.

Om de volgende stap te kunnen maken richten de onderzoekers zich in dit voorstel op twee-dimensionale chromatografie. Twee bekende technieken zijn twee-dimensionale gaschromatografie (GC×GC) en twee-dimensionale vloeistofchromatografie (LC×LC).

In het PARADISE project worden deze technieken verder ontwikkeld, onder andere door het ontwerpen van speciale schakelsystemen en reactoren. Een speciaal aandachtspunt bij de ontwikkeling van deze innovatieve technologie is robuuste implementatie binnen een aantal belangrijke chemische domeinen: materiaalonderzoek, duurzame chemie en energie, farma en forensische wetenschappen. << (Lydia Heida) (foto: UvA)

Het project is gefinancierd met bijna een miljoen euro uit het Science PPP Fund van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Op de figuur boven:
Voorbeeld van de kracht van uitgebreide tweedimensionale vloeistofchromatografie. De afbeelding toont het resultaat van de tweedimensionale scheiding van eeuwenoude verfstoffen. Gele vlekken duiden op verschillende kleurstofbestanddelen die op basis van lading (horizontale as) en waterafstotendheid (verticale as) zijn gescheiden. (Pirok et al. Anal Chem., 2019). (Beeld: HIMS)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

‘Women in tech’ coachingtraject zet in op meer vrouwelijke ondernemers

Momenteel heeft 53% van laatste lichting start-ups bij Start it @KBC een vrouwelijke founder. Het sein voor de accelerator om door te zetten en nog meer vrouwen aan te spreken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners