Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

Economie 25/02/2020 8:23:00

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Lees hieronder verder   
Verwant

Agoria DigiCoach zet versnelt digitalisering bedrijven

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

Belgische start-up landschap wordt internationaler

2,3% minder goederen­overslag voor North Sea Port in april

Zal COVID-19 onze werkplek voorgoed veranderen?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Technologiefederatie Agoria voerde een een grondige analyse uit van de strategie, die de Europese Commissie voorstelde.

De visie vertrekt van een Al-actieplan met een extra investering van 20 miljard euro over tien jaar. De technologiefedereatie is hierbij ongerust over de gevolgen van mogelijke nieuwe regelgeving voor de Belgische bedrijven.

De algemene gegevensverordening zit nog vers in het geheugen en dit was en is voor kmo's nog altijd iets complex. Agoria wil geen nieuwe GDPR-achtige regels. Er heerst ongerustheid, zeker bij kleine en middelgrote bedrijven, dat deze nieuwe wetgeving tot onevenredige kosten en administratieve lasten zal leiden.

In België zien we dat zowel grote als kleine bedrijven met beide handen de Al-opportuniteit grijpen. We moeten nu vooral vermijden dat een ontluikende Europese Al-industrie vroegtijdig zou gefnuikt worden, wat een ongewild resultaat zou zijn van de goede voornemens van de Europese Commissie.

De Europese Commissie maakt alvast duidelijk dat ze niet alle toepassingen van Al wil reguleren. Europa ziet in dat er aan verschillende Al-systemen verschillende risico's verbonden kunnen zijn. Zo is het discriminatierisico dat verbonden is aan een Al-toepassing voor de monitoring van een machine veel lager dan het risico voor een Al­ toepassing die in een aanwervingsproces gebruikt wordt.

Het witboek van de Europese Commissie (downloadlink onderaan) wijst er op dat Europa nummer één is in Al-toepassingen voor de maakindustrie. Agoria pleit er sterk voor om Al toepassingen in een B2B bedrijfscontext zo weinig mogelijk te reguleren omdat hier de vermelde risico's duidelijk lager zijn dan bij menselijke toepassingen.

Maar zelfs in dit domein kan Al een positieve impact hebben. Misschien kan een slim algoritme de manager helpen bij de aanwervingen precies zorgen voor meer objectiviteit en minder vooroordelen dan 'menselijke intelligentie'.

Het witboek bevat ook heel wat voorstellen betreffende de noodzaak van transparantie en menselijke controle op Al­ systemen.Het is logisch dat er bepaalde zaken vastgelegd worden voor systemen met een hoog risico, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Maar hier moet er gestreefd worden naar een gezonde balans tussen transparantie en realisme van implementatie.

Het is dus vooral van belang dat er bij de verdere evolutie van deze wetgeving geluisterd wordt naar de betrokken partijen en bedrijven. Agoria gaat dan ook in op de oproep van de Commissie tot feedback op het witboek. << (Guy Leysen) (foto: phonlamaiphoto - 123RF)

Download hier het witboek van de Europese Commisie over artificiële intelligentie. >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners