8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Onderzoek & Wetenschap 25/02/2020 11:50:31

Montis Biosciences gebruikt de interactie tussen onze natuurlijke afweercellen en tumoren om met behulp van therapieën de immuunreacties van ons lichaam tegen kankercellen aan te sturen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

Acht Belgische projecten in tweede ronde #EUvsVirus hackaton

Ontwikkeling platform om medicijneffecten op bot in 3D te onderzoeken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bloedvaten bepalen de toevoer van immuun cellen in tumoren. Dat doen ze onder leiding van afweercellen die bloedvaten stimuleren om immuun cellen aan te trekken en door te laten, de zogenaamde ‘perivasculaire macrofagen’.

Deze cellen kunnen ook de werking van bloedvaten stilleggen waardoor de immuunrespons rond de tumor onderdrukt wordt. De nieuwe inzichten van Montis in de manier waarop deze cellen interageren, laten toe om de interacties aan te passen en verzekeren een sterke instroom van nieuwe immuun cellen in de tumor.

Montis is opgericht door het investeringsfonds Droia Ventures, VIB en KU Leuven. Het bedrijf steunt op het onderzoek van de laboratoria van Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) en Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven). Voor het startkapitaal kregen de oprichters versterking van investeerders LS Polaris Innovation Fund, ALSA Ventures en Pfizer Ventures.

Het startkapitaal laat Montis toe om te bepalen welke targets prioriteit moeten krijgen en vervolgens de belangrijkste programma’s te valideren en te begeleiden naar klinische studies. Montis breidt ook haar unieke screening en testplatform uit om nieuwe targets te identificeren en te valideren.

“Het wordt steeds duidelijker dat cellen in de wand van de tumorbloedvaten een grote rol spelen in de immuunreacties bij kanker. De wisselwerking tussen deze cellen bepaalt de respons. Vroegere behandelingen gericht op de tumorbloedvaten hielden hier geen rekening mee en vernietigden de bloedvaten om de toevoer naar de tumor af te snijden”, stelt Carmeliet.

“Ons onderzoek toont aan dat we de bloedvaten beter intact laten en moeten gebruiken om de juiste immuun cellen naar de tumor te leiden. Dat levert veel krachtigere en duurzamere resultaten op.”

“Dankzij onze aanpak met ‘single cell RNA sequencing’, kunnen we eindelijk de communicatie tussen onze immuun cellen en de bloedvaten van de tumor onderzoeken”, vult Mazzone aan.

“Montis is de stap vooruit om dit concept te vertalen naar therapeutische toepassingen." << (Lydia Heida) (foto: drmicrobe - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners