HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Plant & Factory 26/02/2020 14:22:12

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Lees hieronder verder   
Verwant

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

BAM neemt ’s werelds eerste elektrische wals in gebruik

Bio-asfalt op basis van lignine krijgt impuls

Drones speuren watervervuiling in Antwerpse haven op (+video)

Grootschalig onderzoek naar microplastics in compost

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vorige zomer in Göteborg lanceerde Husqvarna Group een index die een inzicht biedt in de groene ruimte van een stad. Hugsi (Husqvarna Urban Green Space Index) maakt gebruik van open data, computervisie en artificiële intelligentie. Een trend.

Het Hugsi-project, dat Husqvarna ontwikkelde met 20tree.ai, monitorde wereldwijd 98 steden in 51 landen waaronder de C40-megasteden, die verbonden zijn in een netwerk om de uitdaging van de klimaatopwarming aan te gaan. Zij vertegenwoordigen meer dan 700 miljoen inwoners en een kwart van de wereldeconomie.

De researchers baseerden zich op Sentinel 2 satellietbeelden van ESA’s Copernicus-project, aangevuld met Airbus- en Maxar-beelden en open bronnen (Open Street Map) om stadsgrenzen af te bakenen. Ze stuurden die grenzen bij op basis van bevolkings-/bewonersdata van Global Human Settlement Layer (GHS-POP) die een stad opsnijdt in vakjes van 250 bij 250 meter.

De bevolkingsdichtheid van elk vakje wordt opgemeten. Alleen de vakjes met meer dan 24 mensen (dat zijn meer dan duizend mensen per vierkante mijl) worden meegenomen. Rond die gebieden werd vervolgens nog een 300 m brede bufferzone in aanmerking gebracht. Tenslotte werden computervisie en deep learning technologie losgelaten op de datasets om ‘het groen’ te meten. Het model maakt onderscheid tussen gras en bomen (hoger dan één meter).

Aangezien de steden in verschillende klimaatgordels gelegen zijn, is ervoor gekozen alleen de data te gebruiken waarop elke stad op haar ‘groenst’ is. De uiteindelijke index is berekend op het percentage bomen en gras maar houdt ook rekening met de gemiddelde gezondheid én de verdeling van het stedelijk groen en de balans tussen de verschillende kpi’s. Wat blijkt?


“Het digitaliseren van het beheer van de groene ruimte zal zorgen voor predictief parkenbeheer en meer operationele efficiëntie”, aldus Anders Johansson, CTO bij Husqvarna. (Foto : LDS)

Wereldwijd heeft het Zuid-Afrikaanse Durban, dat meer dan drie miljoen inwoners telt, het grootste percentage groene ruimte. Bijna 60% van de 1.030 km² oppervlakte van de stad is groen. Bomen zijn er goed voor 42% en gras 17,5%. De stad haalt de topscore van 84. Rio de Janeiro volgt met 78,2. Bomen bedekken er 38,6% en gras 13,3% van de grond. Op een haar gevolgd door zowel het Texaanse Austin (77,4), dat verhoudingsgewijs meer bomen (41,7%) heeft en zelfs meer gras (13,4%) maar minder water (0,8% versus 2,8% in Rio) én Beijing (77,3) met 11,9% gras en 37,5% bomen.

De volgende zes in de rangschikking zijn Genève (Zwitserland), Dalian (in de Chinese provincie Liaoning), Göteborg (Zweden), Heidelberg (Duitsland), Qingdao (Chinese provincie Shandong) en Caracas (Venezuela). In Europa heeft Berlijn de grootste beboomde oppervlakte (40,6%). Rome heeft het meeste gras en Brussel… de ‘gezondste’ vegetatie. Maar geen van beide laatsten komt zelfs voor in de Europese top tien van groene steden omdat het evenwicht met de andere kpi’s zoek is.

Predictieve groenzorg
“Wij geloven dat AI en andere opkomende technologieën in de toekomst een sleutelrol zullen spelen in het beheer van de groene ruimte. Het digitaliseren van het beheer van de groene ruimte zal zorgen voor predictief parkenbeheer, het verbeteren van recreatieve mogelijkheden en milieuwaarden, en operationele efficiëntie”, aldus CTO Anders Johansson.De HUGSI-tool houdt alvast de vinger aan de pols. Zo is het mogelijk te leren over de impact van de verdichting van steden op de groene ruimte. De Husqvarna Group, die zo’n 13.000 medewerkers in 40 landen telt, is sterk in gereedschappen en oplossingen voor bos-, park- en groenzorg: van kettingzagen en trimmers tot robot- en andere grasmaaiers van merken als Husqvarna en McCulloch maar ook Gardena (watersystemen). <<
Door Luc De Smet

Kader: Slimme robotmaaiers
Robotgrasmaaiers werden op korte tijd rijdende technologiebommen. Ze komen met pincodes, timers, botssensoren, zoeken automatisch hun weg naar hun laadstation, vochtigheidssensor (om niet te maaien bij regen), blue-tooth,

 Meestal lopen ze hun sporen af binnen een afgebakende zone. In de grond komt een kabel die de sensoren van de robot oppikken. Sommigen gebruiken draadloze bakens. Husqvarna pakt uit met ‘virtual boundary’ die de grenzen uitzet op een virtuele kaart. Zijn satellietgebaseerde EPOS-technologie (GNSS met bijsturing via het G4-netwerk) mikt op parken, voetbalterreinen, golfbanen, bedrijfsterreinen,…

Husqvarna Autonomous Operation maakt gebruik van de EPOS-technologie voor autonome grasmaaiers die een nauwkeurigheid van 2 à 3 cm halen. Het systeem loopt proef in Zweden op de luchthavens van Jönköping en Örnsköldsvik. Op de luchthaven van Bromma wordt het getest op een Swedavia Vehicle sneeuwruimer. Lancering in 2021. (Foto : LDS) <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners