Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

orinews 26/02/2020 14:58:57

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

Sweco heeft SGI Ingénieurs overgenomen

Jan Parys is nieuwe voorzitter van ORI

ORI hoofdsponsor Climate Proof Award van de Belgian Construction Awards

Extra inspanningen voor relance van de bouw- en infrastructuurprojecten

Crisisplatform voor operationele continuïteit kritische gebouwen/organisaties

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Advies- en ingenieursbureaus spelen binnen deze uitdagingen een belangrijke rol, en mede dankzij een internationaal erkende expertise in verschillende domeinen zijn de Belgische advies- en ingenieursbureaus de onafhankelijke go-between tussen maatschappij en beleid.

Thema’s zoals energie- en industrietransitie, adaptive urban planning, duurzaam mobiliteitsmanagement, circulair bouwen en leven, enz. bepalen nu reeds onze manier van leven, en zullen dit verder blijven bepalen in de toekomst.

In het huidige en toekomstige digitale tijdperk is samenwerking, de verdere verfijning van bestaande tools en de ontwikkeling van nieuwe technieken en technologieën noodzakelijk. Deze zullen allemaal in het teken staan van big data en artificiële intelligentie, en de communicatie tussen alle actoren in het proces, zowel mens als robot. Deze cognitieve collaboratie zal tevens de standaard zijn in alle methodologieën en managementtechnieken, en grotendeels de toekomst van onze sector bepalen.

Virtual en augmented reality zullen onlosmakelijk verbonden zijn met de manier waarop advies- en ingenieursbureaus huidige en vooral toekomstige projecten van a tot z uitvoeren. Beide technologieën zullen een beslissende rol spelen in de transformatie van de taken van zowel ingenieurs als architecten.

De evolutie die onze sector in het bijzonder, en de bouwsector in het algemeen, zal meemaken, zal tevens een impact hebben op de manier waarop wij omgaan met energie. Onze energiebehoefte zal in de nabije toekomst anders gedefinieerd zijn, mede dankzij slimme gebouwen, steden en infrastructuur, en de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Advies- en ingenieursbureaus zetten zich continu in om de projecten van de toekomst op een duurzame en energie-efficiënte manier uit te voeren.

Duurzaamheid en technologie zullen dan ook de komende jaren de bouwsector bepalen, en ingenieurs zullen de belangrijke taak hebben om de schakel te zijn tussen beleid en maatschappij. Ondanks alle technologische innovaties mogen we niet vergeten dat ingenieurswerk nog lang mensenwerk zal blijven. Beslissingen nemen, risico’s in kaart brengen, opzoeken van technologische grenzen, … het zijn maar enkele van de unieke karakteristieken van de moderne ingenieur.

ORI zet zich tevens in voor de promotie van het ingenieursberoep, en zorgt voor nauwe contacten met de academische wereld en de jonge talenten. Op dit moment is de vraag naar ingenieurs groter dan het beschikbare aanbod, maar door de vele inspanningen van de verschillende actoren, hopen we in de toekomst de marktsituatie om te draaien. De jongeren van nu zijn de beleidsmakers, ingenieurs, wetenschappers en innovators van morgen. <<
door Bernard Gilliot, Voorzitter ORI vzw

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners