Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

Bedrijfsnieuws 27/02/2020 12:28:32

Eoly, Parkwind en Fluxys willen in Zeebrugge een installatie bouwen om op industriële schaal hernieuwbare elektriciteit om te zetten in groene waterstof. Een haalbaarheidsstudie was positief

Lees hieronder verder   
Verwant

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Zeewier als brandstof voor vrachtwagens

5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

Haven Rotterdam stimuleert waterstofeconomie door aanleg infrastructuur

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met het groene energieproject Hyoffwind willen Eoly (onderdeel van Colruyt Group), Parkwind en Fluxys een power-to-gas installatie bouwen om hernieuwbare elektriciteit via elektrolyse om te zetten in groene waterstof.

Dit project is opgezet als een installatie op industriële schaal (elektrolyse van 25 MW elektriciteit), in de lijn van de industriële projecten die worden ontwikkeld in de ons omringende landen. Zeebrugge zou daarbij fungeren als energiehub en heeft bovendien ook potentieel als logistieke hub voor waterstoftoepassingen.

Het zou de eerste installatie van dergelijke schaal worden in België. Daardoor kan de prijs van de groene waterstof dalen, wat dan weer een boost kan geven aan de toepassingen die gebruik maken van die groene waterstof.

Uit de reeds uitgevoerde haalbaarheidsstudie blijkt dat de technologie volwassen genoeg is om een geïndustrialiseerde productie van groene waterstof te realiseren en is er op vlak van het wetgevende kader en vergunningen voldoende basis om op voort te bouwen voor de realisatie van het project.

Vandaag neemt het consortium een volgende stap en schrijft het verschillende externe partijen aan via een tender waarin de opdracht staat om het project tot een concrete realiteit uit te bouwen.

Bedoeling is om na de zomer een definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen om dan, na het bekomen van de nodige vergunningen en toelatingen, tegen midden 2021 te kunnen starten met de constructie van de installatie.

Op basis van de huidige planning is de eerste productie gepland begin 2023. << (Guy Leysen) (foto: Bexi81, CC BY-SA 3.0 - voorbeeld van een Power-to-gas installatie)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners