Ostend Science Park officieel ingewijd (+fotoreportage)

Onderzoek & Wetenschap 2/03/2020 8:20:37

Het Oostendse Incubatie- en innovatiecentrum Greenbridge heet sinds gisteren Bluebridge. Ook het hoofdkwartier van het wetenschapspark Ostend Science Park (OSP) is er gevestigd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Zeewier als brandstof voor vrachtwagens

5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

Haven Rotterdam stimuleert waterstofeconomie door aanleg infrastructuur

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit initiatief van UGent, POM West-Vlaanderen en Haven Oostende wil bedrijven naar het 16 hectare grote wetenschapspark trekken om met de UGent te partneren op marine en maritiem onderzoek en nieuwe impulsen te geven aan de blauwe economie die daar reeds geconcentreerd zit.

De achterliggende idee: door de brug te slaan tussen onderzoek en kmo’s, krijgen bedrijven ter plaatse de kans om nieuwe high-end producten en diensten gelinkt aan de blauwe economie te ontwikkelen. Op het terrein ook het Maritiem Onderzoekscentrum.

e-BO Enterprises (Ieper) vestigt zich als eerste bedrijf op het nieuwe wetenschapspark. Het IT servicebedrijf wil er zijn offshore-activiteiten versterken. Er komt 10.000 m2 werkvloer voor 140 medewerkers.

“Er lopen onderhandelingen over een tweede lot”, hintte Carl Devos, CEO van OSP. “Wie er nog bij wil zijn, zal zich moeten haasten.” Dat de grond niet meer in ‘erfpacht’ maar ‘gekocht’ kan worden maakt een en ander aantrekkelijk, gaf Bart Tommelein, burgermeester van Oostende mee.

Ook Bluebridge groeit dicht. Vandaag huizen er al 15 bedrijven, goed voor 73 mensen: De Blauwe Cluster, Degrauwe Consulting, e-BO Enterprises, ETI-Eurosis, Fabrieken voor de Toekomst (FVT), FiveFinancialSolutions, Go-Virtual, Green Point Supplies, JobFIXers, Laminaria, Ostend Science Park, POM West-Vlaanderen, Stress Physiology Research Group (StressChron), Subcon Europe, Taylor Hopkinson, UGent Power-Link, UXSolutions Above and Beyond en Vito.

“Er is nog plaats, maar wees snel”, moedigde ook Noémi Wouters, CEO van Bluebridge aan. Op Bluebridge breidt Universiteit Gent haar onderzoeksfaciliteiten -nu vind je er al UGent Power-Link en StressChron- mettertijd uit naar zes labs. In 2021 zijn die operationeel en zijn er een tiental doctoraatsstudenten en onderzoekers aan de slag.

De unique selling proposition van de kennishub Ostend Science Park (OSP) verschilt naargelang wie je de vraag stelt, kietelde CEO Carl Devos zijn gesprekspartners: Dirk Declerck (CEO Haven Oostende), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Rik Van de Walle (rector UGent). Waarom de UGent naar Oostende komt, meer dan 7 miljoen euro investeert en er zes labs zal bemannen?

Vande Walle merkte op dat al wat ‘blauw’ is, al even heel erg gesteund wordt door Vlaanderen. Bovendien vond de univ in Oostende ook partners, zoals de provincie, de haven, ... “Wellicht hadden we het nooit alleen gedaan.”

Bovendien: “Al wat maritiem en marineonderzoek is, daarin zijn wij, UGent, absolute wereldtop.” Hij ziet het park als een ontmoetingsplek “die bedrijven de kans geeft met onze mensen contacten te leggen.” Tenslotte komen er testfaciliteiten en een onderzoeksinfrastructuur voor toepassingsgericht onderzoek, dienstig voor de bredere gemeenschap.

Hilde Crevits, Vlaams minister bevoegd voor Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw, rekende dat de ‘blauwe industrie’ in Vlaanderen vandaag al goed is voor 154.000 jobs, vergelijkbaar met de voedingsindustrie. Er is sprake van 13,47 miljard euro toegevoegde waarde.

We kregen de kans kennis te maken met de nieuwe UGent-laboratoria van StressChron waar stressfactoren op karper (cyprinus carpio) onderzocht zullen worden over de gehele levenscyclus van de vis. Het gaat om neuro-endocrinologisch en stress-fysiologisch onderzoek. Van de proefdieren worden stressgenen gemeten aan de hand van de RT-QPCR (Reverse Transcription Quantitative Polymerase Chain Reaction) methode.

Ook zagen we ultra-performance liquid chromatografie-apparatuur die gekoppeld is aan tandem massa spectrometrie (UPLC-MS/MS) om cortisol en andere te meten. Het lab staat onder leiding van Johan Aerts. >> (Luc De Smet) (foto: LDS)

ACHTERGROND
In 2001 ondertekende de UGent een intentieovereenkomst voor een tweede wetenschapspark in het Oostendse hinterland: GreenBridge. Het zou een incubator worden in een innovatief én ecologisch voorbeeldgebouw waar O&O-georiënteerde technologiebedrijven goed kunnen gedijen. In 2004 werd een eerste vleugel gebouwd met EFRO- en Vlaamse steun. De GreenBridge incubator werd officieel geopend op 21 januari 2006.

Een tweede vleugel -verdubbeling in kantoren en met een demonstratieruimte- opende eind 2013. Bedrijven als Siemens, Renson, Rehau, Mitsubishi Electric en Spie Belgium sloten samenwerkingsakkoorden. Tien jaar later begint de toekomst echter ‘blauwer’ te kleuren en schuift de focus naar mariene en de maritieme sector, aquacultuur, blauwe energie, diepzee, kustverdediging, ... <<
 
Ander nieuws
Op 19 maart opent het eerste maritiem testplatform op zee, zo’n 500 m buiten de haven van Oostende: Project Blue Accelerator wordt een ‘living lab’ om testen uit te voeren m.b.t. offshore windenergie, golf- en getijdenenergie, drones, kabels, ... <<


Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(vlnr.) Carl Devos, Dirk Declerck (CEO Haven Oostende), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Rik Van de Walle (rector UGent)

(links) Noémi Wouters, CEO Bluebridge en Christophe Dhaene, e-BO Enterprises

Johan Aerts, hoofd StressChron

(links) nogaquaria - testschoteltjes (rechts)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners