Zwaartekracht: grote onbekende krijgt vorm

Onderzoek & Wetenschap 2/03/2020 9:37:20

Op grotere schaal, die van lichtjaren en sterrenstelsels, zijn de zwaartekrachtswetten van Newton en Einstein niet toereikend. Maar de zoektocht naar nieuwe verklaringen is in volle gang.

Lees hieronder verder   
Verwant

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Kunstmatige intelligentie voor snellere analyse satellietbeelden

Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

UHasselt-experiment in ruimtestation ISS

Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Methaanijs onder ruimtecondities gemaakt op aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De meest aanvaarde theorie is die van de donkere materie en de donkere energie. Grote hoeveelheden van deze onzichtbare grootheden trekken sterrenstelsels uit elkaar. Met die toevoeging kloppen natuurkundige modellen weer. Maar experimenteel bewijs voor het bestaan ervan blijft tot nog toe uit. En daarom denken wetenschappers verder.

In de jaren tachtig ontwikkelde de Israelische natuurkundige Milgrom een tweede theorie die in het kort heet: MOND. MOdified Newtonian Dynamics: ‘aangepaste newtoniaanse dynamica’. Deze zegt dat zwaartekracht zich anders gedraagt bij een hele lage versnelling, een traagheid zoals in ons zonnestelsel niet voorkomt.

Je denkt: een schildpad is toch redelijk traag? Maar dat wordt hier niet bedoeld. De aarde trekt met 9,81 m/s aan deze schildpad. Dat is van nul naar honderd kilometer per uur in drie seconden: toch redelijk snel.

Echte lage acceleratie komt alleen voor op hele grote schaal. Het zou de bewegingen van de sterrenstelsels kunnen verklaren. Ook deze hypothese heeft nog geen écht bewijs.

Maar begin februari startten een groep prominente fysici een nieuwe computersimulatie van de MOND-theorie. Giga gaswolken zoals ze er kort na de oerknal uit zouden hebben gezien waren het startpunt, zónder aanwezigheid van donkere materie en energie.

Alle deeltjes kregen wetten toegeschreven volgens het MOND-model. Hierna zou de simulatie bewijzen of er als gevolg een universum ontstaat zoals wij die kennen. En inderdaad, er ontstonden realistische sterrenstelsels in de simulatie.

Dat is zeker een stapje richting bewijs, zeggen deskundigen. Met dezelfde simulatie worden nu andere experimenten uitgevoerd om meer zekerheid te krijgen.

Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde (UvA) opperde tien jaar geleden een derde theorie voor de zwaartekracht. Zijn theorie schudde de internationale natuurkundewereld op en wordt nog steeds fel bediscussieerd.

De zwaartekracht, zegt Verlinde, is helemaal geen fundamentele kracht: zwaartekracht verrijst uit informatie. En een oerknal heeft nooit plaatsgevonden. Verlinde legt dit uit in de video hieronder. << (Lydia Heida) (foto: © NASA, ESA, J. Mack, and J. Madrid et al.)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners