AVA Biochem partnert met Michelin Group

Bedrijfsnieuws 3/03/2020 13:24:01

AVA Biochem en Michelin Group ondertekenden een gezamenlijk ontwikkelingsakkoord om de biogebaseerde 5-HMF-molecule in verschillende materialen en chemische producten toe te gaan passen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

bECO2 haalde al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht voor slim hergebruik

Nieuwe materialen bouwen met zelf-assemblage

ViTalent pioniert met eerste opleidingen basisoperator farma

Innovis overgenomen door WVT Industries

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De samenwerking moet leiden tot de bouw van ’s werelds eerste grote fabriek van 5-HMF en daarmee ook nieuwe toepassingen op de markt brengen, zowel voor de industrie als voor de consument.

AVA Biochem AG uit het Zwitserse Zug ontwikkelde, patenteerde en produceert het bio-gebaseerd 5-Hydroxymethylfurfural (5-HMF). Het maakt sinds 2014 uiterst pure 5-HMF voor onderzoeksdoeleinden en specials evenals technical-grade 5-HMF voor chemische bulktoepassingen. Het gebruikt daarvoor zijn Hydro Thermal Processing technology (HTP) om vanfructose 5-HMF maken.

5-HMF is een zogenaamde platformmolecule, die een alternatieve bouwsteen kan zijn voor velerlei chemische producten die vandaag petroleumgebaseerd zijn. Niet alleen is de grondstof biologisch, 5-HMF is niet-toxisch en kan ingezet worden voor biopolymeren (garens, films, flessen, verpakkingen), harsen en lijmen (waar het toxisch formaldehyde kan vervangen, bijvoorbeeld).

Op Furan gebaseerde monomeren gemaakt met 5-HMF zijn belangrijke componenten in nieuwe hoogwaardige biopolymeren zoals polyesters, polyurethanen en polyamiden. Furandicarbonzuur (FDCA) en zijn dimethylester (FDME) zijn twee dergelijke veelbelovende monomeren, die kunnen worden verwerkt tot polyethyleenfuranoaat (PEF) en andere polyesters of polycarbonaten. 5-HMF maakt ook kans in additieven voor voeder en voedsel.

“Deze samenwerking illustreert Michelin’s groeiende belangstelling in ‘groene chemie’, in de lijn van onze duurzame ontwikkelingsstrategie en onze visie op de mobiliteit van morgen”, aldus Christophe Rahier (Michelin Senior vice president, Strategy and new businesses High Tech Materials. << (Luc De Smet) (Beeld: Ava Biochem)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners