Unieke zelflerende automatische rolstoel ontwikkeld

Een team van VUB-wetenschappers, actief binnen het AI Experience Center, heeft een nieuw algoritme uitgewerkt voor een zelfrijdende rolstoel die op basis van trail-and-error zelfstandig leert.

Trefwoorden: #artificial intelligence, #autonome rolstoel, #kunstmatige intelligentie, #reinforcement learning, #VUB, #zelfleren

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het algoritme dat de rolstoel aanstuurt werkt volgens het principe van “reinforcement learning”. Dat is een vorm van machine learning waarbij de computer leert door te experimenteren in de omgeving waarbinnen die actief moet zijn.

Klassieke reinforcement learning vereist evenwel veel interacties, waardoor het leerproces vaak van zeer lange duur is. Het nieuwe algoritme maakt daar komaf mee en dringt de leertijd terug tot ongeveer een à twee uur.

Hoofdonderzoeker Denis Steckelmacher: “Reinforcement learning is eigenlijk een systeem gebaseerd op trial-and-error: de rolstoel wordt beloond als die iets goed doet. Wanneer de rolstoel een ongewenste actie doet, wordt die gestraft. Om het leerproces te versnellen combineert ons algoritme op een slimme manier verschillende types van reinforcement learning.”

Deze innovatie is meer dan wetenschappelijk onderzoek alleen. De rolstoel kan namelijk effectief gebruikt worden in het dagelijkse leven en maakt zelfrijdende rolstoelen comfortabeler en veiliger.


Video: