Wereldprimeur: cellen hebben ‘corvee’ binnen elektrische samenwerking

Onderzoek & Wetenschap 4/03/2020 13:33:11

Sommige cellen van kabelbacteriën genereren energie zodat de kabel kan overleven; andere cellen genereren niet genoeg energie en offeren zich op voor het algemeen belang van het organisme.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

Nieuw type lens op nanoschaal met aan/uitschakelaar

Micro-organismen overleven hoge temperaturen door samenwerking

Nieuwe impuls voor assemblage fotonische chips

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Kabelbacteriën zijn in staat om elektra te geleiden over afstanden tot een aantal centimeter. Hiervoor gebruiken ze sulfide als elektrondonor en zuurstof als elektronacceptor.

Cellen van kabelbacteriën die leven in diepere lagen van de zeebodem verwijderen elektronen van sulfide, die dan door interne ‘elektrakabels’ worden getransporteerd naar de bovenste cellagen. Hier geven andere cellen de elektronen af aan zuurstof.

Onderzoek van Universiteit Utrecht laat nu zien dat de energie de wordt opgewekt door de elektrische stofwisseling ongelijk gebruikt wordt door diverse cellen binnen een kabel.

Alleen de cellen die sulfide gebruiken, hebben genoeg energie om voedingsstoffen op te nemen uit de omgeving, en zo te groeien.

De cellen die zuurstof gebruiken, hebben niet genoeg energie om voedingsstoffen op te nemen en kunnen dus niet groeien. Deze cellen offeren zichzelf op voor het algemeen belang van het organisme.

De aanwezigheid van zuurstof is essentieel voor de overleving van de kabel. Op het moment dat deze niet in contact staat met zuurstof, stopt het transport van elektronen, waardoor geen van de cellen energie krijgt.

Aan de andere kant is zuurstof schadelijk voor cellen; een te lange blootstelling aan zuurstof zorgt ervoor dat cellen sterven. Cellen die in contact staan met zuurstof doen dus eigenlijk een soort ‘corvee’ voor de kabel. Deze cellen helpen de andere cellen, maar het nadeel is dat ze zelf niet genoeg energie kunnen opwekken voor overleving, en zo een grote kans hebben te sterven.

De ongelijke groei tussen cellen is ontdekt door de kabelbacteriën gelabelde voedingsstoffen te geven, en de opname hiervan te meten met nanoSIMS, een ion imaging techniek. Zo was bij te houden welke cellen de gelabelde nutriënten opnamen en dus konden groeien.

Hierdoor kwam het team tot de conclusie dat alleen cellen met toegang tot sulfide genoeg energie opwekken om te groeien, en de cellen met toegang tot alleen zuurstof alleen maar elektronen transporteerden zonder daarbij energie op te wekken.

De ontdekking is van fundamenteel belang, omdat het een verdeling laat zien in de inspanning en communicatie tussen cellen. << (Lydia Heida) (foto: UUtrecht)

Op de foto:
Rasterelektronenmicroscoop (scanning electron microscopy of SEM) foto van een cluster kabelbacterie-filamenten. De onderbroken gekleurde lijnen laten de acht verschillende met NanoSIMS onderzochte filamenten zien. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners