DEME presenteert grootschalig Omaans project voor groene waterstof

DEME en zijn Omaanse partners hebben een exclusief partnerschap aangekondigd om een installatie van wereldklasse te ontwikkelen voor de productie van groene waterstof Oman.

Trefwoorden: #DEME, #elektriciteit, #groene waterstof, #Oman, #windturbine, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - De productiesite zal sterk bijdragen tot de decarbonisatie van de regionale chemische industrie in Duqm, Oman. Daarnaast zal ook groene waterstof en/of afgeleiden (zoals groene methanol of ammoniak) geleverd worden aan Europese klanten, bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen.

De geplande elektrolysecapaciteit in de eerste fase wordt geraamd op 250 à 500 MW. Na deze eerste fase wordt het opschalen van de installatie voorzien. Het voordeel van de locatie in Duqm is de beschikbaarheid van goedkope hernieuwbare energie (zon en wind), naast grote beschikbare oppervlakten (on- en offshore).

De eerste fase van het project zal een grondige haalbaarheidsstudie omvatten, gecoördineerd door het internationale adviesbureau Roland Berger. Daarna volgen het gedetailleerde ontwerp en de technische constructie, de verdere projectontwikkeling, en afronding van de afnameroutes en financiering.

De definitieve investeringsbeslissing voor het demonstratieproject op commerciële schaal wordt in de loop van 2021 verwacht.


ACHTERGROND
Als elektriciteit wordt gebruikt om waterstof (H2) te produceren door middel van elektrolyse, wordt daarbij geen CO2 uitgestoten. Maar de geproduceerde waterstof kan enkel “groen” worden genoemd als hernieuwbare elektriciteit wordt gebruikt bij het proces.