Japanse KAGRA-detector start metingen zwaartekrachtsgolven

Onderzoek & Wetenschap 5/03/2020 8:44:13

Het nieuwe instrument voegt zijn waarnemingen van ruimtetijdtrillingen samen met die van de Amerikaanse LIGO-detector en Virgo in Italië, om zo bronnen in het heelal nog beter uit te peilen.

Lees hieronder verder   
Verwant

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Kunstmatige intelligentie voor snellere analyse satellietbeelden

Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

UHasselt-experiment in ruimtestation ISS

Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Methaanijs onder ruimtecondities gemaakt op aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De KAGRA-detector is de eerste ondergrondse zwaartekrachtsgolfdetector ter wereld, gebouwd in hetzelfde KAMLAND-tunnelcomplex bij Kamioka waar ook grote neutrinodetectoren staan.

Aan het apparaat is sinds 2010 gebouwd onder leiding van de Universiteit van Tokio. Het project wordt geleid door Nobelprijswinnaar Natuurkunde 2015 Takaaki Kajita.

KAGRA is net als de andere zwaartekrachtsgolfdetectoren in de VS en Europa een interferometer met twee lange armen die haaks op elkaar staan. Bij LIGO en Virgo zijn de kilometers lange armen in bovengrondse pijpen ondergebracht; in Japan staan ze in geboorde tunnels.

Ondergronds zijn verstoringen door de buitenwereld minimaal. Bijzonder aan KAGRA is verder dat de spiegels tot vrijwel het absolute nulpunt worden gekoeld.

Met laserlicht tussen spiegels wordt de lengte van de twee armen van drie kilometer vergeleken tot een fractie van de diameter van een proton. Op die manier kunnen vervormingen van de ruimtetijd worden gezien. Die ontstaan volgens Einsteins relativiteitstheorie wanneer bijvoorbeeld zwarte gaten elkaar opslokken, of neutronensterren botsen.

LIGO-Virgo heeft inmiddels tientallen van zulke ruimtetijdbevingen waargenomen, afkomstig van bronnen tot vele miljarden lichtjaren afstand. De meeste signalen komen van botsende zwarte gaten, een enkele van neutronensterren. De trillingen zijn een nieuwe manier om naar extreme astronomische processen te kijken.

KAGRA sloot zich deze week aan bij de O3-meetcampagne van een jaar die LIGO en Virgo uitvoeren. De eerste periode wordt gebruikt om de instrumenten beter in te regelen; of er zwaartekrachtsgolven mee kunnen worden opgepikt staat dan nog niet vast.

In oktober nemen de bestaande drie detectoren in Hanford, Louisiana en Pisa overigens een time-out voor reparaties en verbeteringen.

De overeenkomst van LIGO, Virgo en KAGRA loopt tot september 2023, maar kan daarna verlengd worden. In LIGO werken ongeveer 100 Amerikaanse universiteiten en instituten samen, in Virgo ongeveer 70 Europese instellingen. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners