Middelen en kennis beter valoriseren - artikel

Plant & Factory 5/03/2020 10:47:04

Dat een groot deel van de industriële productie naar Oost-Europa en China verdween, zet wat hier rest ook onder druk. Maar het is nog niet te laat. Er is nog veel potentieel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Imec/UGent spin-off start productie social distancing wearable

Ontwikkeling zeer nauwkeurige bewegingssystemen op de nanometer

Primeur: succesvolle installatie eerste onderwater Slip Joint

Seek Thermal cameras tonen ook verhoogde lichaams­temperaturen (update)

Oproep aan Europese Deep Tech scaleups voor EIT Digital Challenge 2020

Vier IoT-pijlers om kansen van Industrie 4.0 te benutten - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Stefan Verreyken, CEO bij i.Revitalise (starter die bestaande machineparken verbindt met starters en andere maakbedrijven): “We mikken op het valoriseren van onderbenutte machines en kennis door vraag en aanbod samen te brengen. Wij beperken ons daarbij niet tot één technologie. Start-ups en KMO’s kunnen bij ons 3D-printing vinden, lasersnijden en frezen naast materiaalanalyses en labtesten.” Een trend?

Het bedrijf, dat Verreyken in bijberoep begon in 2017, ging in 2018 online en kende een snelle respons. Het wist 200 à 300 machines in zijn platform te poolen. Eind 2019 waren er dat al meer dan 400. Begonnen werd met high-end metaalbewerkingen: lasersnijden, vijfassig CNC-frezen, testanalyse apparatuur,… De scope is breed gehouden: maakindustrie, onderhoudsindustrie, O&O, …

“De klant kan een apparaat/materieel/assets huren, al dan niet met diensten daar rond, operatoren en engineering.” Hij kan de beschikbaarheid nagaan bij de eigenaar en een specifieke periode vastleggen. De eigenaar krijgt de opdracht voorgelegd en heeft de kans een tegenvoorstel te doen, de prijs aan te passen aan de specifieke vraag, … Het platform voorziet ook in transportmogelijkheden en verzekeringen. Vandaag mikt i.Revitalise op de Benelux en Noord-Frankrijk maar de meeste activiteit vindt het in Vlaanderen.


“We kennen vandaag meer tractie in de diensten dan in de assets”, zegt CEO Stefan Verreyken. Ook materiaalanalyses (hier een Positive Material Identification test) behoren tot het aanbod van i.Revitalise. (foto : i.Revitalise)

“We kennen vandaag meer tractie in de capabilities (diensten) dan in de assets”, aldus Verreyken. Het gaat dan om partijen die heel dringend iets willen gedaan krijgen en de weg niet kennen omdat ze er voor het eerst mee geconfronteerd worden of omdat hun klassieke toeleverancier het laat afweten. “Voor ons is dat core business.” Elke vraag die binnenkomt via telefoon of e-mail wil hij binnen de 48 uur behandelen en een oplossing aanreiken.

Marketing
“Van bij de start schatten we in dat het platform niet de grote uitdaging zou zijn. Maar wel het vinden en activeren van de juiste bedrijven en hun vraag om voldoende massa te halen.” Een kwestie van marketing om op de juiste manier naar buiten te treden, dus. Die is heel verschillend aan de aanbod- en aan de vraagzijde. De focus ligt vandaag vooral op de vraagzijde die wat nahinkt.

“Wij zijn techneuten (twee capability engineers en een freelance business developer) met een industriële productiekennis. We missen iemand met een communicatie- of marketingachtergrond. Ons platform steekt ‘technisch’ in mekaar. Dat moet nog anders zodat het voor gebruikers nog duidelijker is wat ze mogen verwachten. Aanvankelijk dachten we dat er te weinig zichtbaarheid was.” De geregistreerde machine-eigenaars stonden niet bij naam ‘zichtbaar’ op de aanbodlijst. “Bovendien was het registratieproces bij de start vrij zwaar. We maken die nu lichter om ook de vluchtigere digitale bezoeker aan te spreken.”

Strategiewijziging
“We herdefinieerden onze doelgroepen en voerden ook een strategiewijziging door.” Gemikt wordt nu meer op grotere bedrijven en groepen van bedrijven. Bedrijven op een bedrijvenpark. Multinationals met meerdere vestigingen. Verreyken heeft het over ’private gebruikersgroepen’.

“Wij starten nu de eerste deelplatformen op. We willen een community uitbouwen. Natuurlijk vereist zoiets dat gebruikers zicht hebben op de andere partij.” Melding van certificaten is voorzien “maar we hebben de perfecte manier om over de kwaliteit te communiceren nog niet echt gevonden”, geeft Verreyken toe. Ook ervaring in de sector zou aan een kwaliteitslabel kunnen toegevoegd worden, bijvoorbeeld.

“We zoeken naar een pragmatische oplossing.” Ondertussen doet hij veel bedrijfsbezoeken om er de kwaliteit ‘analoog’ te vatten. Verreyken vreest niet dat de nieuwe transparantie een commercieel risico vormt. “We werken voor de aanbodzijde. Als eigenaars begrijpen dat het platform voor hen een meerwaarde is, we halen werk voor ze binnen, zullen ze loyale partners zijn.” Het verdienmodel van i.Revitalise?


Stefan Verreyken, CEO bij i.Revitalise: “Er is nog veel potentieel voor machineparken.” (foto : i.Revitalise)

“We werken op commissie, rekening houdend met meerdere parameters, waaronder ook de marges van de aanbodzijde. Om op onze diensten een beroep te kunnen doen, rekenen we soms ook lidgeld.” <<
door Luc De Smet

Kader: Vraag en restaanbod samenbrengen
In 2017 ging hij deeltijds van start met i.Revitalise om in 2018 online te gaan met het platform om ongebruikte machines en diensten te valoriseren. Stefan Verreyken is burgerlijk ingenieur polytechnicus. In 2006 studeerde hij af aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Hij ontwikkelde er een hybride raketmotor.

“Op dat ogenblik liepen raketmotoren ofwel op vaste brandstof ofwel op vloeibare brandstof. Beiden hebben nadelen omtrent veiligheid, regelbaarheid en betrouwbaarheid van de verbranding.” Hij combineerde vaste brandstof met het injecteren van vloeibare stikstof waarmee de verbranding op een veiligere manier aan- en uitgezet kan worden. “Dat principe wordt nu gebruikt in de SpaceShipTwo (Virgin Galactic, Richard Branson) raket.”

Hij deed er een master industrial management aan de KU Leuven bovenop. De volgende acht jaar was hij actief in de luchtmacht, eerst technisch officier en dan materieelbeheerder, als Aircraft Structural Integrity Program Manager voor de Belgische F-16 vloot. Vervolgens leidde hij bij Safran Aircraft Engines in Zaventem, met een team van 20 ingenieurs, de eerste Europese certificatie (Part 145) door EASA (European Authority in Aviation Safety) om onderhoud/revisies/retrofit te mogen doen op de LEAP-1A motor voor de Airbus A320 NEO. Nu brengt hij vraag en restaanbod samen. (Foto i.Revitalise)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners