Interactieve app ten strijde tegen onrust rond windturbines

Bedrijfsnieuws 5/03/2020 11:53:45

Ingenieursbureau Arcadis ontwikkelde een app, die omwonenden van windturbines informeert over het geluidsniveau dat zij kunnen verwachten rond hun woning. De app werd al in Nederland getest.

Lees hieronder verder   
Verwant

Leon van de Pas is nieuwe CEO van Unifly

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Geluidshinder is een complex samenspel van weersafhankelijke factoren. Dat geldt niet alleen voor de productie van het geluid, maar ook voor de overdracht van het geluid naar de omgeving.

Vanuit de gedachte dat omwonenden minder hinder ervaren als ze meer inzicht hebben in hoe het geluid van windturbines zich gedraagt, heeft Arcadis de geluids­verwachtings­applicatie ontwikkeld.

De app biedt een hyperlokaal weerbericht voor het geluid en de slagschaduw van windturbines. Het maakt hiervoor gebruik van geavanceerde berekeningen gedreven door hoge resolutie weersverwachtingen van Infoplaza en zet het geluidsniveau in verhouding tot de overige geluidsbronnen in de buurt, zoals bijvoorbeeld een snelweg.

Gebruikers van de app kunnen ook eenvoudig feedback geven over hoe zij de windturbines beleven. Deze kennis draagt bij aan een beter inzicht in de hinderbeleving, wat ingezet kan worden bij de ontwikkeling van nieuwe windparken en de optimalisatie van bestaande parken.

De app werd voor het eerst getest bij het Innogy Windpower project Kattenberg-Reedijk in het Nederlandse Noord-Brabant. Alle omwonenden binnen een straal van ongeveer 1,5 kilometer werden hiervoor benaderd.

Uit hun feedback bleek dat zij nauwelijks hinder ondervonden. Gedurende de testperiode van eind december 2017 tot en met december 2018 werd er geen enkele keer ernstige hinder gemeld. Omwonenden gaven aan dat het windturbinegeluid meestal werd overheerst door het aanwezige achtergrondgeluid van verkeer.

De app (momenteel enkel beschikbaar in Nederland) werd ondertussen uitgebreid met korte termijn voorspellingen voor de slagschaduw van de windmolens op woningen en werd verder ontwikkeld en getest voor gebruik in België. << (Guy Leysen) (foto: Arcadis)

Het ingenieursbureau is nog op zoek naar Belgische partners om ook hier nieuwe inzichten te verwerven, die de ontwikkeling van windmolenparken in een stroomversnelling kunnen brengen, essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners