Interactieve app ten strijde tegen onrust rond windturbines

Bedrijfsnieuws 5/03/2020 11:53:45

Ingenieursbureau Arcadis ontwikkelde een app, die omwonenden van windturbines informeert over het geluidsniveau dat zij kunnen verwachten rond hun woning. De app werd al in Nederland getest.

Lees hieronder verder   
Verwant

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Geluidshinder is een complex samenspel van weersafhankelijke factoren. Dat geldt niet alleen voor de productie van het geluid, maar ook voor de overdracht van het geluid naar de omgeving.

Vanuit de gedachte dat omwonenden minder hinder ervaren als ze meer inzicht hebben in hoe het geluid van windturbines zich gedraagt, heeft Arcadis de geluids­verwachtings­applicatie ontwikkeld.

De app biedt een hyperlokaal weerbericht voor het geluid en de slagschaduw van windturbines. Het maakt hiervoor gebruik van geavanceerde berekeningen gedreven door hoge resolutie weersverwachtingen van Infoplaza en zet het geluidsniveau in verhouding tot de overige geluidsbronnen in de buurt, zoals bijvoorbeeld een snelweg.

Gebruikers van de app kunnen ook eenvoudig feedback geven over hoe zij de windturbines beleven. Deze kennis draagt bij aan een beter inzicht in de hinderbeleving, wat ingezet kan worden bij de ontwikkeling van nieuwe windparken en de optimalisatie van bestaande parken.

De app werd voor het eerst getest bij het Innogy Windpower project Kattenberg-Reedijk in het Nederlandse Noord-Brabant. Alle omwonenden binnen een straal van ongeveer 1,5 kilometer werden hiervoor benaderd.

Uit hun feedback bleek dat zij nauwelijks hinder ondervonden. Gedurende de testperiode van eind december 2017 tot en met december 2018 werd er geen enkele keer ernstige hinder gemeld. Omwonenden gaven aan dat het windturbinegeluid meestal werd overheerst door het aanwezige achtergrondgeluid van verkeer.

De app (momenteel enkel beschikbaar in Nederland) werd ondertussen uitgebreid met korte termijn voorspellingen voor de slagschaduw van de windmolens op woningen en werd verder ontwikkeld en getest voor gebruik in België. << (Guy Leysen) (foto: Arcadis)

Het ingenieursbureau is nog op zoek naar Belgische partners om ook hier nieuwe inzichten te verwerven, die de ontwikkeling van windmolenparken in een stroomversnelling kunnen brengen, essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners