Toegangsbeveiliging: sleutel via de smartphone - artikel

Plant & Factory 6/03/2020 9:35:39

De toekomst in veiligheidssloten en toegangscontroles staat steeds meer in het teken van verdere personalisering, individualisering en ... meer bepaald digitalisering.

Lees hieronder verder   
Verwant

Leon van de Pas is nieuwe CEO van Unifly

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vroeger kenden ondernemingen een strak afgelijnde werkomgeving met weinig verloop. Vandaag zijn werknemers mobieler. Ondernemingen sluiten partnerschappen af met andere ondernemingen en onderzoeksinstellingen.

Ook het fenomeen ‘co-working’ rukt op. “Dit alles betekent dat toegangsautorisaties een beperktere geldigheidsduur hebben en voor erg specifieke ruimten en momenten van de dag gelden”, zegt Johann Notbauer, ondervoorzitter voor technologie en marktinnovatie bij Evva.

Verlies of het niet inleveren van een sleutel leidde vroeger tot het maken van een extra sleutel of het vervangen van een slot én alle andere sleutels. “Met digitale toepassingen blokkeer je gewoon de verloren sleutel en maak je een nieuwe toegangscode, alleen voor de gebruiker van de verloren sleutel."

Controleurs van nutsmeters, pakjes-, thuishulp- en thuiszorgdiensten… kunnen veel tijd verliezen wanneer ze moeten terugkeren, bij de buren aankloppen of wachten tot een zorgbehoevende persoon de deur opent. “Een slot op digitale codes is hier een ideale oplossing”, merkt Notbauer op.

“De eigenaar kan al deze mensen een individuele toegangscode toekennen die geldig is voor een bepaalde periode of tijdsduur en voor een specifieke deur of kast. Hij kan die code ook op elk gewenst moment intrekken." Ook met elektronische en digitale toepassingen blijven mechanische elementen noodzakelijk.

“Vanuit onze historische achtergrond als slotenmaker voelen wij ons sterk om transversale oplossingen aan te bieden. Daarvoor zetten we de komende jaren verder in op cobots en artificiële intelligentie door meer gebruik te maken van lerende machines.”


Michael Kiel (links), Johann Notbauer (midden) en Johannes Ullmann (rechts) (foto's: Anna Stöcher)

Cobots
Met een Fanuc-cobot wil men niet alleen serieproducten op maat kunnen aanbieden maar ook kleinere reeksen. In Seestadt (Wenen) loopt een tweede cobot proef. De toenemende inzet van cobots voor eenvoudige en monotone handelingen moet de werkdruk op medewerkers verlichten en het kwaliteitsniveau en daarmee ook het concurrentievermogen verhogen. "We kunnen opnieuw opdrachten aanvaarden uit lageloonlanden omdat we die nu in onze hoofdvestiging in Wenen sterk kunnen automatiseren," zegt Michael Kiel, hoofd groepsoperaties.

Virtuele tweelingen
Vanaf 2020 moeten virtuele tweelingen plannen en processen optimaliseren. “Wat de jaren zeventig in de vorige eeuw waren voor elektronische sloten, moeten de jaren twintig nu worden voor cloudgebaseerde toepassingen.” Hier rond wordt met Fraunhofer samengewerkt, met Microsoft (Azure cloudsoftware) en met de Universiteit Wenen voor het cloudgebaseerde productieplatform.

Het gaat niet alleen om interfaces voor machines en systemen “maar gooit ook onze medewerkers in de digitale productie.” Planning en optimalisatie zullen bouwen op live data. Met dit alles speelt Evva eveneens in op Building Information Modelling (BIM). Met digitale tweelingen van gebouwen zijn in een vroeg stadium immers alle nodige systemen en onderdelen in te plannen. Alle betrokkenen kunnen hun input op hetzelfde model doen. “Uiteindelijk zal Evva niet alleen tastbare producten leveren maar ook virtuele prototypes," aldus Kiel.

strong>3D-printing
Tot 2023 wil Evva ruim 13 miljoen euro investeren in verdere automatisering. Het zet daarbij sterk in op 3D-printing voor de kunststofonderdelen van zijn productiemachines en voor verbeterde tests van productievoorbeelden. Eerder bouwde het vooral ervaring op tégen 3D-printing, meer bepaald om veiligheidssleutels ongevoelig te maken voor kopiëren door 3D-printing. Evva volgt de ontwikkeling van 3D-printing al vanaf een vroeg stadium op en concludeerde dat het in principe mogelijk is om langs deze weg sleutels te kopiëren.

"Toch kunnen beveiligde slotsystemen moeilijk worden omzeild met een gekopieerde sleutel. Om functionele kopieën te maken heb je veel kennis nodig en speciale scanners met maximale resolutie. Zelfs bij de fabricage van traditionele pensloten gaat het om verschillen in de ordegrootte van een tiende millimeter."

De efficiëntie van een 3D-geprinte sleutel hangt af van nauwkeurigheden die nóg minder zijn. Het kopiëren van dergelijke sleutels wordt al snel een dure zaak. De kleinste details moeten nauwkeurig in beeld worden gebracht. "Van sleutels met een magneetcodesysteem (MCS) zou je eventueel een duplicaat kunnen maken, maar het magnetisch veld van de sleutel is onleesbaar."

De nieuwe investeringsinspanningen mikken ook op ‘image processing’, het inzetten van camera’s om vervolgens de reële werking van de geautomatiseerde productielijnen te vergelijken met de beoogde situatie.

Batterijen
De keuze voor een slot met bedrading voor de stroomvoorziening of met batterijen hangt helemaal af van de kosten van de werken. “In een nieuwbouw kunnen stroomkabels nuttiger zijn, maar bij de installatie van bijkomende deuren is een systeem met batterijen doorgaans gemakkelijker," legt technisch product manager Johannes Ullmann uit.

Op basis van de gemeten spanning zal de deurcomponent binnenkort zelf een sein uitsturen dat de batterij bijna leeg is. Algoritmen zullen dan berekenen hoelang de batterij nog meegaat. Zo worden de taken en kosten voor predictief onderhoud geminimaliseerd. “In het verleden werden alle geregistreerde data bewaard in de cloud en verwerkt door krachtige computers in datacenters. In de toekomst zal zowel de opslag als de verwerking ervan meer gebeuren in individuele, door batterijen gevoede apparaten."

Er wordt gewerkt aan de integratie van de toegangsdata met die van het controlesysteem voor verwarming, luchtverversing en schoonmaak. “Onze software is compatibel met die van traditionele aanbieders van beheersystemen voor gebouwen." <<
door Koen Mortelmans

Kader 1: AirKey
Het elektronische sluitsysteem AirKey, een idee van Johannes Ullmann, kwam tot stand in 2014. Eerst bood het gepersonaliseerde toegangscodes aan via GSM. Sindsdien is het ook te bedienen met een toenemend aantal andere mobiele apparaten. Via de cloud kunnen gebruikers in real time toegangscodes genereren, aanpassen of stopzetten. Ze hebben hiervoor geen eigen IT-infrastructuur nodig. Ze betalen ofwel een vaste prijs of een variabele prijs, gebaseerd op hun gebruik. De feedback van data verloopt eveneens via de GSM-functie. <<

Kader 2: Power- en satellietfabrieken
Evva werd in 1919 opgericht als 'Eerste experimenteel laboratorium voor uitvindingen.' De huidige naam (Erfindungs-Versuchs-Verwertungs-Anstalt ofte uitvinding, experiment, toepassing), kwam een jaar later. Sinds 1937, met het eerste patent voor een cilinderslot focust de groep op beveiligingstechnologie. Tegenwoordig produceert ze met 460 medewerkers in Wenen en 750 mensen in Europa jaarlijks zo’n twee miljoen cilindersloten en 600 miljoen onderdelen van sloten. Het bouwt ook de machines om die sloten te produceren. Sinds 2014 biedt Evva ook elektronische sluitsystemen aan.

Zijn wereldwijde strategie mikt op de uitbouw, tegen 2023, van 'power' en 'satellite' fabrieken. De vestigingen in Wenen, het Duitse Krefeld en het Tsjechische Tišnov worden ‘power plants’ die niet alleen grote reeksen sloten gaan produceren maar ook de machines om die sloten te maken. "De acht satellietfabrieken moeten vooral hun lokale markten bedienen en wachttijden beperken tot enkele dagen of zelfs uren. Die in het Belgische Buizingen staat ook in voor de Franse markt," geeft Serge Spolspoel, mee, de directeur van de vestigingen in België en Nederland. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners