Satellietmissie ALTIUS monitort broeikasgassen en ozonlaag

Onderzoek & Wetenschap 9/03/2020 14:31:04

De door België geïnitieerde missie biedt kansen aan Belgische wetenschappers en bedrijven die door ESA zijn aangesteld voor de ontwikkeling van de satelliet en zijn beeld­vormings­instrument.

Lees hieronder verder   
Verwant

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Kunstmatige intelligentie voor snellere analyse satellietbeelden

Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

UHasselt-experiment in ruimtestation ISS

Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Methaanijs onder ruimtecondities gemaakt op aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - ALTIUS is een satellietmissie ontwikkeld om twee van de grootste hedendaagse uitdagingen voor de mensheid aan te gaan: de toename van broeikasgassen die klimaatverandering voeden en de uitputting van stratosferische ozon die ons beschermt tegen ultraviolette straling (UV).

Met behulp van originele observatietechnieken en innovatieve technologie zal ALTIUS, gepland voor lancering in 2023, continu hoge-resolutie verticale profielen van ozon en andere atmosferische componenten opnemen.

De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen UV, maar is ook een belangrijk broeikasgas. Satellieten kunnen metingen aanleveren van atmosferische ozon en seizoensgebonden in de verdeling ervan.

Een beter begrip van deze patronen is een essentiële voorwaarde voor geïnformeerde politieke besluitvorming. Om atmosferische modellen te kunnen blijven leveren, is het noodzakelijk om een instrument te ontwikkelen dat in staat is om de evolutie van ozon en andere verbindingen, zoals stikstofdioxide en aerosolen, op te volgen.

Deze gedetailleerde metingen kunnen bredere operationele diensten ondersteunen en bijdragen aan langetermijnmonitoring en verbeterd inzicht van de atmosfeer.

De ALTIUS-missie werd geïnitieerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid.

Het Europees Ruimteagentschap heeft twee Belgische bedrijven, QinetiQ en OIP-sensorsystemen, gecontracteerd voor de ontwikkeling en assemblage van de satelliet, en voor de productie van het wetenschappelijke instrument aan boord.

De satelliet wordt geïnstalleerd op het P200 omnidirectionele platform, de nieuwste generatie van de PROBA-familie.

Het ALTIUS-instrument bestaat uit drie onafhankelijke spectrale camera's die UV, zichtbaar licht en nabij-infrarood opvangen. Ze kunnen metingen in verschillende geometrieën uitvoeren vanuit een lage baan om de aarde, om concentratieprofielen met een hoge resolutie te verzamelen.

Deze metingen worden uitgevoerd door verstrooiing van zonlicht in het verlichte deel van de atmosfeer te gebruiken, en door zonnespectra te absorberen tijdens overgangen tussen dag en nacht en stellaire spectra in het nachtelijke deel van de atmosfeer.

Deze aanpak garandeert een continue meetcapaciteit over de volledige baan. << (Lydia Heida) (foto: Belspo)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Anammox-bacteriën maken elektriciteit uit afvalwater door ze te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet, aldus de Radboud Universiteit samen met collega’s uit de VS en Saudi-Arabië.

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors, om zo bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen.

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

De Raad van Bestuur van Milcobel laat weten dat Nils van Dam vanaf vandaag aan de slag is gegaan als nieuwe CEO. Hij brengt 30 jaar ervaring in de voedingsindustrie mee.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners