Satellietmissie ALTIUS monitort broeikasgassen en ozonlaag

Onderzoek & Wetenschap 9/03/2020 14:31:04

De door België geïnitieerde missie biedt kansen aan Belgische wetenschappers en bedrijven die door ESA zijn aangesteld voor de ontwikkeling van de satelliet en zijn beeld­vormings­instrument.

Lees hieronder verder   
Verwant

PROBA-V al 7 jaar in dienst van de aarde

Kunstmatige intelligentie voor snellere analyse satellietbeelden

Laatste ontbrekend brokstuk van vervallend higgsdeeltje in zicht

UHasselt-experiment in ruimtestation ISS

Nieuwe botsingstheorie brengt meer kennis over neutrino’s

Methaanijs onder ruimtecondities gemaakt op aarde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - ALTIUS is een satellietmissie ontwikkeld om twee van de grootste hedendaagse uitdagingen voor de mensheid aan te gaan: de toename van broeikasgassen die klimaatverandering voeden en de uitputting van stratosferische ozon die ons beschermt tegen ultraviolette straling (UV).

Met behulp van originele observatietechnieken en innovatieve technologie zal ALTIUS, gepland voor lancering in 2023, continu hoge-resolutie verticale profielen van ozon en andere atmosferische componenten opnemen.

De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen UV, maar is ook een belangrijk broeikasgas. Satellieten kunnen metingen aanleveren van atmosferische ozon en seizoensgebonden in de verdeling ervan.

Een beter begrip van deze patronen is een essentiële voorwaarde voor geïnformeerde politieke besluitvorming. Om atmosferische modellen te kunnen blijven leveren, is het noodzakelijk om een instrument te ontwikkelen dat in staat is om de evolutie van ozon en andere verbindingen, zoals stikstofdioxide en aerosolen, op te volgen.

Deze gedetailleerde metingen kunnen bredere operationele diensten ondersteunen en bijdragen aan langetermijnmonitoring en verbeterd inzicht van de atmosfeer.

De ALTIUS-missie werd geïnitieerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid.

Het Europees Ruimteagentschap heeft twee Belgische bedrijven, QinetiQ en OIP-sensorsystemen, gecontracteerd voor de ontwikkeling en assemblage van de satelliet, en voor de productie van het wetenschappelijke instrument aan boord.

De satelliet wordt geïnstalleerd op het P200 omnidirectionele platform, de nieuwste generatie van de PROBA-familie.

Het ALTIUS-instrument bestaat uit drie onafhankelijke spectrale camera's die UV, zichtbaar licht en nabij-infrarood opvangen. Ze kunnen metingen in verschillende geometrieën uitvoeren vanuit een lage baan om de aarde, om concentratieprofielen met een hoge resolutie te verzamelen.

Deze metingen worden uitgevoerd door verstrooiing van zonlicht in het verlichte deel van de atmosfeer te gebruiken, en door zonnespectra te absorberen tijdens overgangen tussen dag en nacht en stellaire spectra in het nachtelijke deel van de atmosfeer.

Deze aanpak garandeert een continue meetcapaciteit over de volledige baan. << (Lydia Heida) (foto: Belspo)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners