Nieuwe fabriek, nieuwe HR-uitdagingen - artikel

Careers 10/03/2020 9:41:03

Air Liquide en Covestro sloten in 2018 een langdurig contract af voor de levering van waterstof door Air Liquide aan de Covestro-vestiging in Antwerpen. Hiervoor wordt een fabriek gebouwd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Pharma.be kiest Caroline Ven als nieuwe CEO

Sophie Decock wordt Country Leader Belux bij VMware

Dirk Van den Bosch wordt nieuwe CEO van DP World Antwerp

Gaspar Gascon wordt CTO bij Punch Powertrain

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Deze gloednieuwe fabriek zal in de loop van 2020 waterstof leveren aan Covestro. Het zal ook andere klanten in de Antwerpen-regio beleveren. Air Liquide is daarom op zoek naar een tiental technisch geschoolde personen extra in de nu al ‘overbeviste’ vijver van de Antwerpse haven.

Waterstofgas speelt binnen de petrochemie een cruciale rol in verschillende processen. Het wordt ingezet om ruwe olie te ontzwavelen, maar eveneens als grondstof voor de productie van aniline, één van de bouwstenen voor polyurethanen. De grote spelers in deze wereld produceren van oudsher zelf ook waterstof. Maar om velerlei redenen wordt in toenemende mate gekozen om deze grondstof van Air Liquide af te nemen. “Veel bedrijven focussen zich op hun kerncompetenties,” aldus International Senior HYCO expert, Dirk Simons.

“Ook kampt de Belgische petrochemie met een verouderd machinepark waarvoor investeringen zich opdringen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Het is logisch dat een optimalisatie van de productie voorop wordt gesteld. Bovendien blijven al deze fabrieken groeien waardoor de vraag veelal de capaciteit van de eigen waterstofgas-productie overtreft.”

Nieuw contract noodzaakt nieuwe fabriek
Sinds eind jaren negentig biedt Air Liquide een oplossing in de vorm van een waterstofnetwerk dat wordt gevoed door fabrieken die het bedrijf op of vlakbij de sites van de grootste klanten bouwt. “We injecteren onze waterstof in dat netwerk en beleveren op die manier onze klanten,” zegt operations director André Rekveld. “De zes fabrieken, die we in de Benelux bouwden, volstonden om aan de vraag te voldoen. Tot Covestro een langdurig leveringscontract met ons afsloot. Dé uitgelezen opportuniteit voor Air Liquide om in een zevende plant te investeren.” Het betreft een investering van 80 miljoen euro.Ecologisch verantwoord waterstof produceren
De ecologische voetafdruk van waterstofproductie is niet gering. “Waterstof wordt gemaakt door reforming van aardgas,” aldus Dirk Simons. “De reactie vereist veel warmte wat het proces erg energie-intensief maakt. Tot nu toe werd de restwarmte omgezet in stoom die we verkochten aan afnemers in de nabijheid van de waterstoffabrieken. Zo werd de energie toch gedeeltelijk gevaloriseerd.

Helaas daalt de vraag naar stoom sterk omdat ook onze klanten op zoek gaan naar verhoogde energie-efficiëntie en/of naar ecologische alternatieven voor hun productie. Air Liquide wil graag inspelen op deze trend die past in het verminderen van de CO2-uitstoot. Daartoe ontwikkelden we zelf een totaal nieuwe productiemethode voor waterstof. Na vier jaar uittesten op pilootschaal, wordt ze de pijler van onze nieuwe fabriek bij Covestro. Vooral omdat deze klant totaal geen nood heeft aan stoom.”

10% minder uitstoot
Het aardgas wordt nog steeds ‘gekraakt’ om waterstof te maken. Het grote verschil is dat het nieuwe ‘SMR-X’-concept anders met restwarmte omgaat. André Rekveld: “We gebruiken de restwarmte telkens opnieuw, via warmtewisselaars. Zo is er geen stoom meer op overschot, wat het hele proces flink wat energie-efficiënter maakt. Bovendien kunnen we een gedeelte van de CO2 als grondstof verkopen aan een nabijgelegen fabriek. Daarmee zal de totale uitstoot ongeveer 10% lager liggen dan bij een traditionele reformer voor de productie van waterstof.”

Toonbeeld van industrie 4.0
Dit is echter niet de enige primeur van de nieuwe waterstofgasfabriek. Air Liquide besloot immers om het nieuwe proces te koppelen aan een ver doorgedreven digitalisering en automatisering, zodat de plant op een minimaal personeelsbestand zal draaien. “’s Nachts zal niemand aanwezig zijn en tijdens het weekend wordt enkel een korte controleronde gelopen,” legt Dirk Simons uit.

“Dat is al het geval in andere fabrieken maar gemiddeld gaat er vijf jaar over vooraleer we zover zijn. Nu wordt dit regime al vanaf de eerste dag geïmplementeerd! Spannend, maar zeker geen utopie. Deze fabriek heeft alles om in het industrie 4.0-verhaal te passen. Metadata, internet of things, virtual reality,… openen vele deuren naar nieuwe wegen die we met Air Liquide graag inslaan.”

Ecologie en high tech als rekruteringstroeven
Intussen is Air Liquide volop bezig met de zoektocht naar geschikte medewerkers voor deze nieuwe fabriek. “Tien mensen vinden, lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk,” vertelt André Rekveld. “Helaas blijft België kampen met een enorme schaarste aan technisch geschoold personeel. Zeker in de haven van Antwerpen.

We schakelden een externe specialist in om mee te helpen zoeken. Intussen zagen we al enkele kandidaten. De geïnteresseerden bleken vooral aangetrokken door de combinatie van spitstechnologie en het ecologische karakter van de nieuwe fabriek. Milieu is voor veel jonge mensen een belangrijk keuze-criterium.”

Gevarieerde job
Een andere troef die Air Liquide in de rekrutering uitspeelt, is het gezochte ‘poly-competent’ profiel. Of beter, de mogelijkheid om zich in de breedte te ontwikkelen. “Het personeelsbestand van de fabriek is zo klein, dat iedereen eigenlijk alles moet kunnen,” legt Dirk Simons uit. “We zoeken zowel ingenieurs als andere technisch geschoolde mensen met een zekere maturiteit en specifieke ervaring die hun kennis aan collega’s kunnen overbrengen én ook bereid zijn om nieuwe expertise op te bouwen.

Daarnaast willen we graag enkele schoolverlaters aanwerven met een grote honger om bij te leren. Zij zullen dan op twee à drie jaar een specialisatie verwerven die we in andere plants van Air Liquide kunnen gebruiken. Concreet spreidt het takenpakket zich over operations, instrumentatie, maintenance, milieu, veiligheid, werkvergunningen, procesoptimalisatie, …”

André Rekveld vervolgt: “Kortom, iedereen zal een erg gevarieerde job hebben. Met heel wat beslissingsrecht, want ook dat hoort bij een volautomatische fabriek. Telkens zijn er twee mensen ‘van wacht’. Als de plant een noodsignaal doorstuurt, moeten zij gepast reageren. Met een ingreep van op afstand, of door naar de site te rijden en daar indien nodig de productie bij te sturen of terug op te starten.

Dat betekent dat we op het oordeel van die mensen moeten kunnen vertrouwen. Kandidaten die zich in dit plaatje herkennen, mogen ons zeker contacteren. Hoe sneller het team volledig is, des te sneller we met de opleiding kunnen starten. Bovendien kunnen ze de bouw van de fabriek mee volgen, wat een grotere betrokkenheid én inzicht in de processen en assets met zich meebrengt.”

Ben je leergierig, werk je graag autonoom, woon je op minder dan een uur van het Antwerpse havengebied en voel je je na het lezen van dit artikel aangesproken tot de organisatie en de nieuwe site? Ga dan naar onze website of LinkedIn pagina en solliciteer op de functie van Plant Engineers Antwerpen. Of contacteer André of Dirk. <<

www.airliquide.com /> <em>andre.rekveld@airliquide.com /> <em>dirk.simons@airliquide.com>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

Door stijgende energieprijzen en strenge normeringen neemt de wereldwijde vraag naar energiezuinige motoren steeds meer toe. Lapp is de eerste kabelfabrikant om one cable solutions te leveren.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners