Algerijns-Belgische samenwerking voor ontwikkeling nucleaire technieken

Onderzoek & Wetenschap 13/03/2020 8:30:09

SCK CEN en de Algerijnse Commissie voor Atoomenergie gaan gezamenlijk O&O-projecten uitvoeren voor de ontwikkeling van energie- en nucleaire technologieën.

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME stapt in offshore groen waterstofproject

Port of Antwerp onderzoekt ook CO2-reductie

Start project om CO2-uitstoot in Schelde-Deltaregio te verminderen

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De overeenkomst omvat ook de pedagogische begeleiding en opleiding van onderzoekers van de Algerijnse Commissie voor Atoomenergie (COMENA).

De nieuwe plannen voor samenwerking bevestigen de historische relatie tussen COMENA en SCK CEN. Abdelhamid MELLAH, Hoog-Commissaris van COMENA, stelt: “Onze samenwerking met SCK CEN loopt al sinds het midden van de jaren tachtig."

"We hebben ons bilaterale partnership al in 2015 vernieuwd en de ondertekening van deze ICERR-samenwerking in 2020 stelt ons in staat om onze vruchtbare relatie voort te zetten.” ICERR staat voor: International Center based on Research Reactors, onder auspiciën van het IAEA.

COMENA heeft als missie om nucleaire technieken te ontwikkelen en het gebruik ervan te promoten op het gebied van energie, gezondheid, industrie, landbouw en milieu. De Algerijnse overheidsinstantie werkt samen met SCK CEN op het gebied van dosimetrie, stralingsbescherming, radonmetingen en het testen van materialen en hun gedrag onder bestraling.

SCK CEN beschikt over de technische middelen, de bewezen knowhow en menselijke vaardigheden om de missie van COMENA kracht bij te zetten. Als partner voorziet het in alle kennis die nodig is voor reactortechnologie, voor de invoering van nieuwe nucleaire technologieën die verder gaan dan energie of de verbetering van bestaande infrastructuur en de verbetering van de prestaties ervan.

Deze capaciteiten zijn bevestigd. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) kende in 2017 het ICERR-label toe aan SCK CEN, onder meer voor zijn vier onderzoeksreactoren: BR1, BR2, VENUS en het MYRRHA-project. Het onderzoekscentrum is dan ook verheugd om als partner van COMENA te mogen blijven fungeren.

De leden van de COMENA-delegatie wisselden begin maart met hun Belgische collega's van gedachten over manieren om de samenwerking tussen de twee instellingen te versterken. Tijdens dit bezoek konden de leden van de Algerijnse delegatie de verschillende faciliteiten en laboratoria van het SCK CEN bezoeken. << (Lydia Heida) (foto: SCK CEN)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners