VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

Het lab van professor Xavier Saelens (VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie) maakte belangrijke vorderingen in het ontwikkelen van een potentieel middel tegen het coronavirus.

Trefwoorden: #antistof, #coronavirus, #COVID-19, #kandidaat geneesmiddel, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: drmicrobe - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Eerder dit jaar kondigde dit lab, in samenwerking met twee onderzoekslaboratoria in de VS, de vondst aan van een unieke antistof, die in staat is om het SARS-CoV-2 virus (veroorzaker van de ziekte COVID-19) te binden op een kritische plaats.

Het team heeft nu belangrijke vorderingen gemaakt in het ontwikkelen van een potentieel middel tegen het coronavirus gebaseerd op deze antistof. Deze vooruitgang werd gerealiseerd dankzij intensieve inspanningen van verschillende teams in het Centrum voor Medische Biotechnologie.

Sinds de uitbraak van coronavirus (COVID-19), wordt hard gewerkt aan een potentiële behandeling voor de virale infectie. Eerder werk van de wetenschappers identificeerde een antistof die in staat is om de binding te verhinderen tussen een belangrijk viraal eiwit en menselijke cellen. Dit eiwit is aanwezig op het virusoppervlak en noodzakelijk voor het virus om menselijke cellen binnen te dringen.

Nieuwe bevindingen, in samenwerking met het laboratorium van Jason McLellan (University of Texas at Austin, VS) en Markus Hoffmann en Stefan Pöhlmann (German Primate Center – Leibniz Institute for Primate Research, Göttingen, Germany), tonen nu aan dat de antistof een labo-variant van het virus onschadelijk kan maken. Dat is een belangrijke stap vooruit in het onderzoekstraject.

Deze laboproeven bieden een eerste bewijs dat de antistof bescherming kan bieden tegen het nieuwe coronavirus. Het middel kan immers verhinderen dat het virus menselijke cellen infecteert. De antistof kan ook worden geproduceerd via processen die in de biofarmaceutische industrie gangbaar zijn en grote schaal productie mogelijk maken.

In tegenstelling tot vaccins biedt zo’n antistof onmiddellijke (weliswaar meer kortstondige) bescherming. Het voordeel is dat de patiënt geen eigen antistoffen dient aan te maken. Zeker de meest kwetsbare personen, zoals ouderen, reageren vaak minder sterk op vaccins, waardoor de bescherming vaak niet volledig is.

Ook gezondheidswerkers of mensen die mogelijk blootgesteld werden aan het virus, kunnen zo onmiddellijk beschermd worden tegen het virus. Dit type geneesmiddel kan dus een belangrijk hulpmiddel zijn bij het bestrijden van de huidige pandemie.

Toch is het belangrijk op te merken dat een bevestiging van deze resultaten met het ziekteverwekkend virus zelf nog nodig is. Deze proeven zijn momenteel gaande. De ontwikkeling van deze antistof moet nog meerdere fases doorlopen.

Dit houdt onder meer in dat de veiligheid en werkzaamheid in proefdieren en patiënten moet getest worden. Hiervoor verkent VIB momenteel verschillende partnerschappen met industriespelers.


Lees ook: VIB bindt strijd aan met coronavirus