Lancering eerste slimme mobiliteits-ecosysteem

Co.mobility ontwikkelt nieuwe mobiliteitsoplossingen, zoals 'Mobility as a Service', en wordt gesteund door AG, BNP Paribas Fortis, Brussels Airport Company, NMBS, MIVB en Touring.

Trefwoorden: #AG, #AI, #BNP Paribas Fortis, #Brussels Airport Company, #co.mobility, #Co.Station, #connected cars, #elektrificatie, #MIVB, #mobiliteit, #NMBS, #on-demand, #openbaar vervoer, #Touring, #verstedelijking

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Mobiliteit is een grote sector, die wordt gekenmerkt door complexiteit en een groot aantal spelers.

Er spelen grote maatschappelijke discussies, vooral op het gebied van de klimaatcrisis, de impact van nieuwe technologieën (connected cars, artificiële intelligentie), verstedelijking en de uitdagingen waar het openbaar vervoer voor staat. Ook enkele nieuwe spelers hebben de afgelopen jaren de markt voor zachte en gedeelde mobiliteit verstoord.

Co.Station lanceert daarom co.mobility, het eerste mobiliteits-ecosysteem in België. Dit nieuwe platform brengt bedrijven, universiteiten, overheden en publieke instellingen samen om innovatie te bevorderen en de huidige mobiliteitsuitdagingen op een efficiënte en duurzame manier op te lossen.

co.mobility richt zich op slimme toepassingen op basis van de exploitatie van mobiliteitsgegevens, het toekomstige wagenpark (elektrificatie, autonomie en verbonden mobiliteit), nieuwe diensten (micromobiliteit, on-demand mobiliteit), en nieuwe intelligente infrastructuren.

Na een eerste fase van ideevorming met alle spelers, die plaatsvindt van april tot juni, worden 8 ideeën voorgesteld. Deze zijn gebaseerd op een gedetailleerd businessmodel en hebben een reële toegevoegde waarde. Vanaf oktober 2020 worden 4 prototypes van flexibele producten of diensten ontwikkeld.

Bedrijven en start-ups die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan co.mobility zijn welkom. De registratie sluit op 27 maart.

Sinds 2014 brengt Co.Station start-ups en scale-ups die actief zijn op het gebied van technologie en digitalisering samen in speciaal ontworpen werkruimtes in Brussel, Gent en Charleroi. Co.Station maakt het mogelijk om bedrijfsinnovatiediensten, incubatie en de versnelling en netwerking van innovatie te combineren.

Co.Station heeft haar expertise als ecosysteemontwerper al aangetoond tijdens de co-creatie van een energiesysteem in 2019: 'The Internet of Energy'. Het project bracht 65 bedrijven samen, waaronder ELIA, Fluvius, Sibelga, Ores en RESA.

In de toekomst wil Co.Station het creëren van innovatie-ecosystemen op andere gebieden zoals gezondheidszorg, media, slimme gebouwen of voedsel stimuleren.