VIB ontrafelt mechanisme auto-immuun- en ontstekingsziekten

Onderzoek & Wetenschap 18/03/2020 9:44:47

Een onderzoeksteam van VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek heeft een cruciaal mechanisme ontrafeld dat mee aan de basis ligt van auto-immuun- en ontstekingsziekten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoeksteam van Prof. Geert van Loo ontdekte dat het proteïne A20 niet via enzymatische activiteiten, maar via een andere weg ontsteking kan verhinderen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelingen voor ontstekingsziekten.

Inflammatoire auto-immuunziekten zoal reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten, psoriasis, en multiple sclerose behoren tot de meest voorkomende ziekten. Gedurende de voorbije decennia is het risico op het krijgen van dergelijke ziekten enkel toegenomen, wat betekent dat er momenteel miljoenen patiënten continu worden behandeld met ontstekingsremmende medicatie om hun ziekte onder controle te houden.

Arne Martens in het team van Prof. Geert van Loo onderzocht de moleculaire signaalmechanismen waarmee het proteïne A20 ontstekingsreacties kan controleren. Deze studie bouwt voort op eerder werk aan het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek waarbij A20 werd geïdentificeerd als een belangrijke ontstekingsremmer in verschillende modellen van ontstekingsziekten.

Nu tonen de onderzoekers aan dat de ontstekingsremmende activiteit van A20 afhangt van de aanwezigheid van een specifieke regio in de structuur van het proteïne (een ‘domein’). Dit domein blijkt in staat te binden aan ubiquitine, een kleine eiwitmodificatie op andere proteïnen, waardoor signalen binnenin cellen worden beïnvloed en zo ontstekingsreacties die normaal gezien tot ontstekingsziekten leiden worden verhinderd.

Prof. van Loo: “Onze resultaten zijn belangrijk vanuit wetenschappelijk oogpunt aangezien ze ons helpen begrijpen hoe A20 ontstekingsreacties voorkomt in onze cellen. Maar minstens even belangrijk zijn de mogelijke therapeutische implicaties. Medicatie op basis van A20 kan mogelijk een sterke anti-ontstekingswerking hebben, en kan dus mogelijk helpen bij artritis en andere auto-immune- en ontstekingsziekten.” << (Guy Leysen) (figuur: VIB - Nature)

De studie werd gefinancierd door een GOA van UGent, het Fonds Wetenschapplijk Onderzoek, en VIB.

Publicatie: Martens, A. et al. Two distinct ubiquitin-binding motifs in A20 mediate its anti-inflammatory and cell- protective activities. Nat. Immunol., 2020.
Doi: 10.1038/s41590-020-0621-9

Voor vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek, klik hier.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Betonprinters en metselrobots: opmars van automatisering in bouw - artikel

Op Kamp C in Westerlo heeft de grootste 3D-betonprinter van Europa vorig jaar in één stuk een volledig huis met verdieping geprint. Dat was een wereldprimeur.

CTG lanceert zomerklassen om IT basiskennis bij te brengen

IT-dienstenleverancier CTG lanceert zomerklassen om alle werknemers (van HR-verantwoordelijke tot boekhouder) basisvaardigheden aan te leren om IT-systemen en softwareprogramma’s te testen.

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Toegang op maat met modulair heksysteem

Elke toepassing stelt andere eisen aan het veiligheidsconcept. De keuze varieert dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van gevarenzones met veilig­heids­heksys­temen.

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Het Basware quality management system is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015-norm, de meest algemeen erkende internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners