Univercells investeert in grootschalige productie van vaccins

Met een oppervlakte van 15.000 m² laat deze nieuwe site in Jumet Univercells toe om de ontwikkeling en commerciële productie van vaccins te versnellen en om werkgelegenheid te creëren voor de regio.

Trefwoorden: #Bill en Melinda Gates Stichting, #celtherapie, #clean rooms, #COVID-19, #EIB, #gele koorts, #gentherapie, #GMP-conform, #ingenieurs, #Jumet, #laboratoria, #Univercells, #vaccins, #Waalse Gewest, #Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: Univercells )

ENGINEERINGNET.BE - Deze capaciteitsuitbreiding is mogelijk gemaakt door de eerder aangekondigde financieringslening van de Europese Investeringsbank ter waarde van 20 miljoen euro.

De aankoop weerspiegelt de ambitie van het bedrijf om een gevestigde waarde te worden in het aanleveren van essentiële en beperkt beschikbare vaccins op wereldschaal.

Sinds zijn ontstaan streeft Univercells naar een verhoging van de vaccinatiegraad wereldwijd met het oog op preventie of uitroeiing van ernstige infecties, wat miljoenen levens kan redden.

In de context van de huidige COVID-19 pandemie is de nood aan het versterken van inspanningen tegen de verspreiding van besmettelijke aandoeningen meer dan ooit aan de orde.

Het bedrijf plant om de nieuwe site te Jumet te gebruiken voor de productie van vaccins tegen polio, mazelen en rodehond – programma’s die gesteund worden door de Bill en Melinda Gates Stichting – evenals zijn vaccin tegen hondsdolheid – een programma gefinancierd door het Waalse Gewest.

Er zijn ook plannen voor verdere uitbreiding van de portfolio met vaccins tegen gele koorts, HPV (humaan papilloma virus) en hepatitis A.

Daarnaast is Univercells actief op zoek naar samenwerkingen voor onderzoeksprogramma’s ter bestrijding van COVID-19, waarbij het bedrijf zijn kennis inzet om snel grote hoeveelheden van een betaalbaar vaccin te produceren.

Het bedrijventerrein van 15.000 m² wordt uitgerust met geavanceerde laboratoria, clean rooms en GMP-conforme zones voor de fabricage van producten bestemd voor klinisch onderzoek en de commerciële markt.

Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten worden gepland op de site vanaf de tweede helft van 2021, gevolgd door industriële productie vanaf 2022.

Dankzij deze activiteiten worden tientallen nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd en Univercells is actief op zoek naar wetenschappers, laboranten, ingenieurs en experten kwaliteitsbewaking.

De nieuwe site wordt ook aangewend voor het aanbieden van diensten in de productie van virale vectoren voor geavanceerde behandelingen zoals cel- en gentherapie.