Grootschalig onderzoek naar microplastics in compost

De Wageningse Universtiteit onderzocht onlangs de aanwezigheid van microplastics bij de verwerking van huishoudelijk groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT) tot compost.

Trefwoorden: #afval, #bodemleven, #compost, #composteerbaar, #EU, #GESAMP, #GFT, #herbiciden, #microplastic, #pesticiden, #plastic, #scheidingstechniek, #spijsvertering, #Verenigde Naties, #verpakkingen, #WHO, #WUR

Lees verder

research

( Foto: Elenathewise - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit het onderzoek blijkt dat er veel verschillende soorten plastics en plastic producten in GFT gevonden worden, waaronder resten van producten die een relatie hebben met GFT-afval, zoals plantenpotten en verpakkingen van groente en fruit.

Eenmaal in het GFT, komt een deel van dit plastic waarschijnlijk in het compost terecht omdat ze tijdens de verwerking zó klein en moeilijk detecteerbaar worden, dat ze niet meer uit het compost zijn te verwijderen door bedrijven die GFT verwerken.

Omdat akkerbouwers en burgers GFT-compost gebruiken als bodemverbeteraar, komen de microplastics in compost ook op het land en daarmee ongecontroleerd in het milieu terecht.

Wageningen Universiteit & Research doet onderzoek naar de invloed van microplastics op het bodemleven, naar ondergrondse verspreiding en de mogelijke synergetische effecten met het gebruik van herbiciden en pesticiden.

Ook wordt gekeken naar microplastics in de voedselketen en wat er gebeurt als mensen microplastics binnen krijgen via de spijsvertering.

Een gerichte campagne die er voor moet zorgen dat burgers geen plastics in de GFT-bak gooien, lijkt een voor de hand liggende oplossing om de verontreiniging van GFT met plastics te verminderen.

Daarbij is het wel belangrijk om te weten waarom plastic in de GFT-afvalbak terechtkomt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of gemakzucht.

Ook kan een rol spelen dat het voor burgers steeds duurder of moeilijker gemaakt wordt om restafval apart af te voeren, waardoor dit afval onder andere deels in de GFT-bak terecht komt.

Daarnaast moet worden bekeken in hoeverre de aanwezige plastics door bedrijven die GFT verwerken, nog beter uit het afval en compost zijn te halen. Bijvoorbeeld door mildere scheidingstechnieken te gebruiken waardoor het versnipperen van de plastics tot microdeeltjes is te beperken.

Tenslotte lijkt het een goed idee dat de overheid gaat stimuleren of verplichten dat plastic producten die nu veel in GFT terecht komen gecertificeerd composteerbaar zijn.

Om tot oplossingen te komen, doet Wageningen University & Research onderzoek naar meetmethoden van microplastics, het gedrag en transport in het milieu, de opname in het milieu, effecten op organismen en risicobeoordeling voor mens en milieu.

Op basis van dit onderzoek adviseert WUR de WHO, GESAMP (Verenigde Naties) en de Europese Commissie over microplastics en de effecten daarvan op mens en milieu.