VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Trefwoorden: #beademing, #beademingstoestel, #coronavirus, #covid-19, #FABLAB, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB - © Lieven Standaert )

ENGINEERINGNET.BE - Het team vertrok van een ontwerp van MIT, uitgebreid met sensoren op basis van specificaties van onderzoekers van Johns Hopkins University en het UZ Brussel.

Een grootschalige productie is nog niet aan de orde omdat eerst tijdens de komende dagen en weken moet blijken of deze nieuwe toestellen ook effectief inzetbaar zijn in ziekenhuizen.

De ingenieurs onder leiding van Mark Runacres, professor stromingsmechanica en hoofd van het FabLab Brussels, hebben het ontwerp aangepast aan de noden van covid-19 patiënten. In enkele dagen tijd hebben zij een eerste prototype gebouwd.

Runacres: "Snelheid is nu van groot belang. Artsen in de eerste lijn hebben nu geen tijd om losse ideeën uit te wisselen met ingenieurs. Op basis van een werkend prototype kan veel sneller beslist worden of het ontwerp geschikt genoeg is voor gebruik in ziekenhuizen."