Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Trefwoorden: #BrENIAC, #coronavirus, #COVID-19, #supercomputer, #Vlaams Supercomputer Centrum

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd wordt er massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen.

Met behulp van de BrENIAC, de Tier-1 supercomputer (snelst werkende computer in Vlaanderen), zou er sneller een oplossing kunnen gevonden worden. Denk hierbij aan het modelleren van moleculen die de basis zijn voor het ontwikkelen van een medicijn of aan het uitrekenen van epidemiologische modellen om de verspreiding van het virus in kaart te brengen.

Daarom is het belangrijk om tijdens deze wereldwijde crisis onderzoekers en bedrijven de kans te geven om gebruik te maken van deze enorme rekenkracht. Concreet zal het Vlaams Supercomputer Centrum (VCS) de rekencapaciteit van deze supercomputer gedurende 8 weken openstellen voor onderzoek naar COVID-19.

Daarnaast zal ook gebruik kunnen gemaakt worden van de lokale computer infrastructuur aan de universiteiten met gespecialiseerde resources zoals GPU, graphics processing unit, of shared memory nodes.


Op de foto:
BrENIAC is de grootste machine in het VSC landschap en geeft de gebruikers de mogelijkheid om hun code op te schalen en grotere complexere problemen op te lossen.


ACHTERGROND
Het Vlaams Supercomputer Centrum (VCS) wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), in samenwerking met de vijf Vlaamse universiteiten, beheerd.

Een supercomputer beschikt over een gigantische rekenkracht, die te vergelijken is met duizenden gewone computers die samenwerken.