Start-up ontwikkelt online module voor eerste triage van coronapatiënten

Om huisartsen en spoeddiensten te ontlasten heeft Bingli, dat ondersteund wordt door Start it @KBC, een module ontwikkeld die de eerste triage van patiënten voor zijn rekening kan nemen.

Trefwoorden: #Bingli, #COVID-19, #online test, #start-up, #Start it @KBC, #triage

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Bingli )

ENGINEERINGNET.BE - Aan de hand van een korte online vragenlijst vertelt een slim algoritme mensen of ze al dan niet een arts moeten contacteren. Die eerste filter ontlast dokters en ziekenhuizen, waardoor deze meer tijd krijgen om risicogroepen en patiënten met ernstige symptomen te onderzoeken.

Met tien korte vragen helpt de module van Bingli mensen inschatten of ze best bij een arts aankloppen. Ze vullen de vragenlijst thuis op amper een paar minuten tijd online in. De module geeft uiteraard geen geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, maar geeft wel een inschatting of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn;

Bingli-oprichter Tom Van De Putte: “Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen en we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Als een patiënt een verhoogd risico vertoont en het advies krijgt om een arts te contacteren, wordt die informatie meteen in een overzichtelijk dashboard beschikbaar voor de arts. Die kan de gegevens ook rechtstreeks toevoegen aan het medisch dossier van de patiënt.

Zo zorgt de Covid19-module ook in het verdere onderzoeks- en opvolgingstraject voor cruciale tijdswinst.


ACHTERGROND
De start-up gebruikt Artificiële Intelligentie om een chatbot te ontwikkelen die informatie uitwisselt tussen patiënten en artsen. De chatbot stelt 70-100% van de vragen die de arts in een consultatie stelt al op voorhand. De federale overheid en het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen steunen dit initiatief.

De module is beschikbaar in 10 verschillende talen en kan je hier vinden