Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Trefwoorden: #BIM, #Building Information Management, #Building Information Modeling, #digitalisering

Lees verder

ORI

ENGINEERINGNET.BE - BIM staat voor Building Information Model(ing), maar we gebruiken liever de definitie van Building Information Management, want eigenlijk gaat het vooral over het gestructureerd uitwisselen van informatie of data.

De voordelen liggen voor de hand. Data en data management vertegenwoordigen namelijk een belangrijke waarde in onze huidige maatschappij en de behoefte aan een onmiddellijke toegankelijkheid tot de data vergroot steeds meer.

Vanuit ORI, de overkoepelende organisatie van advies- en ingenieursbureaus in België, zijn wij ons bewust van deze evolutie en ondersteunen wij deze. In een snel tempo worden momenteel onze studiebureaus klaargestoomd voor deze nieuwe digitale revolutie.

Echter, deze ontwikkeling blijft niet gespaard van de gebruikelijke groeipijnen. BIM omvat een logische manier van samenwerken en structureert de uitwisseling van informatie, maar de praktische invulling ervan zal in de komende jaren een inhaalbeweging moeten maken.

Compatibiliteit tussen software, gebruik van open standaarden, aangepaste contractuele bepalingen, toegankelijkheid van data, verschuiving van taken in de tijd, afgestemde werkwijze en samenwerking tussen alle stakeholders, enz. zijn namelijk kwesties die besproken en aangepakt dienen te worden.

ORI is daarom proactief betrokken bij het samenbrengen van de juiste experten om al deze kwesties aan te pakken. Via verschillende BIM-werkgroepen werkt ORI mee om samen met opdrachtgevers, aannemers, architecten, kenniscentra, enz. onze BIM-aanpak onderling af te stemmen voor de Belgische markt. Rekening houdend met de sterktes en verantwoordelijkheden van elke betrokken partij, streven we naar een maximale balans hiertussen zodat het BIM-proces een toegevoegde waarde vormt en een kwalitatief product levert.

Op internationaal niveau verdedigen wij tevens onze Belgische behoeften en adviseren mee bij de ontwikkeling van de nieuwe ISO en CEN BIM-normeringen.


door Joseph Ickmans, ORI BIM expert - Tractebel

Volg de activiteiten via www.ori.be