Elektrische voertuigen veiliger met nieuwe BYD bladbatterij

Bedrijfsnieuws 31/03/2020 8:37:08

BYD heeft vandaag de lancering van de bladbatterij aangekondigd, een ontwikkeling die de bezorgdheid over de veiligheid van batterijen in elektrische voertuigen moet verminderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start project om CO2-uitstoot in Schelde-Deltaregio te verminderen

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

Elektriciteit opwekken uit afvalwater

Zeewier als brandstof voor vrachtwagens

5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de bladbatterij zijn enkelvoudige cellen gerangschikt in een matrix en vervolgens in een batterijpakket geplaatst. Door de geoptimaliseerde structuur van het batterijpakket neemt de bladbatterij tot 50% minder ruimte in vergeleken met conventionele lithiumijzerfosfaatblokbatterijen.

Tijdens het doorboren van de bladbatterij met een spijker was er geen rookontwikkeling en vatte de batterij ook geen vlam. De oppervlaktetemperatuur schommelde tussen de 30 en 60°C. Onder dezelfde omstandigheden steeg de temperatuur bij een conventionele lithiumbatterij tot zo’n 500°C, die dan ook vlam vatte. Bij een conventionele lithiumijzerfosfaatblokbatterij liep de oppervlaktetemperatuur op tot een gevaarlijke 200 tot 400°C en was er wel geen rookontwikkeling of vlam.

De bladbatterij werd ook aan diverse andere, extreme tests onderworpen. Zo werd hij geplet, gebogen, in een oven verwarmd tot 300°C en geladen tot 260% van zijn capaciteit. Geen van deze enorme belastingen leverde een brand of een explosie op.

He Long, vice-president van BYD en voorzitter van FinDreams Battery, benoemde vier voordelen van de bladbatterij, waaronder een hoge starttemperatuur voor exotherme reacties, langzame warmteafgifte en lage warmteontwikkeling, het vermogen om geen zuurstof vrij te geven tijdens storingen en het niet willen vlamvatten onder extreme omstandigheden.

In de afgelopen jaren hebben veel EV-fabrikanten zich laten verleiden tot het steeds verder vergroten van de actieradius. Wanneer bereik het belangrijkste doel wordt van een fabrikant, dan wordt deze focus vervolgens overgedragen aan producenten van batterijen. Dat leidt tot onredelijke jacht op energiedichtheid in de batterijindustrie.

Het is vanwege deze focus op energiedichtheid dat veiligheid buiten beschouwing is gelaten bij de ontwikkeling van batterijen. De bladbatterij van BYD heeft als doel om de veiligheid van de batterij weer onder de aandacht te brengen, hetgeen een omschakeling verlangt van de industrie op dit cruciale aspect.

ACHTERGORND
De Han EV, BYD’s vierdeurs vlaggenschip, zal in juni worden geïntroduceerd. Hij wordt uitgerust met de bladbatterij. De Han EV is het topmodel van de Dynasty-reeks met een actieradius van 605 kilometer en een acceleratie van 0 tot 100 km/h in slechts 3,9 seconden. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners