Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

Bedrijfsnieuws 31/03/2020 13:19:50

Makerspace@PXL-UHasselt print in hoog tempo onderdelen voor gezichtsmaskers voor zorgcentra in Limburg. Delplex ontwikkelde een nieuw type beschermmasker, dat snel op de markt komt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

Acht Belgische projecten in tweede ronde #EUvsVirus hackaton

Ontwikkeling platform om medicijneffecten op bot in 3D te onderzoeken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om de gezichtsmaskers te maken gebruiken de onderzoekers van Makerspace@PXL-UHasselt in totaal zeven 3D-printers. “Bepaalde onderdelen printen we met het PLA-materiaal dat we nog op voorraad hebben in ons lab," zegt Tom De Weyer, coördinator van Makerspace.

"Per dag kunnen we zo dertien onderdelen printen waarmee de schilden rond het hoofd kunnen geplaatst worden. In totaal zitten we nu aan een 32 stuks die we hebben geschonken aan zorgcentra waaronder het Jessa Ziekenhuis. Het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder vroeg ons ook om gezichtschilden te printen, daarvoor leverden ze zelf het PET-materiaal aan. Ondertussen hebben we al 132 van dergelijke schilden gelaserd, een 90-tal volgen nog."

De Weyer kwam op het idee toen hij een oproep zag op de facebookgroep Make in Belgium, een groep voor doe-het-zelvers in België. “Het idee sprak me meteen aan. Maar onze voorraad materialen begint op te raken. Mochten we nieuwe materialen aangeleverd krijgen, of eventueel sponsors vinden om deze mee te financieren, dan zou dat natuurlijk een zeer grote hulp zijn.”

Delplex, een bedrijf dat normaal hoofdzakelijk etalagesystemen voor etenswaren produceert, ontwikkelde dan weer een nieuw type beschermmasker. Deze fysieke bescherming is complementair aan de mondmaskers.

Twee andere bedrijven uit de regio Charleroi, Deltenre & Co en DHK, besloten om dit initiatief bij te treden om een snelle industrialisatie te realiseren van dit beschermmasker.

Donderdag 26 maart werd bij Delplex gestart met het snijden en thermovormen van het vizier in PETG van het merk HIPEX afkomstig van 3A Composites. Tegelijkertijd worden bij Deltenre & Co. de ondersteuningslipjes in polypropyleen versneden.

Dit alles was mogelijk dankzij het reactievermogen van DHK, dat in een recordtijd van een paar dagen de aanvoer van de noodzakelijke materialen heeft geregeld.

De lopende eerste spoed-productie is bestemd voor de ziekenhuizen met daarna een verdere commercialisatie. Voor een medische certificatie was er niet voldoende tijd, maar spoedartsen uit de regio Charleroi hebben tijdens de ontwikkeling van het beschermmasker hun goedkeuring gegeven. << (Lydia Heida) (foto: UHasselt)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners