Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

Economie 1/04/2020 10:05:03

De autonome robot UVD van het Deense Blue Ocean Robotics zet ultraviolet licht, UV-C of een kortgolvige straling tussen 100 en 280 nm, in ziekenhuizen in tegen het Corona-virus.

Lees hieronder verder   
Verwant

500.000 euro voor internationale expansie van scale-up BioRICS

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

Acht Belgische projecten in tweede ronde #EUvsVirus hackaton

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Deense ‘robot’, een autonoom mobiel voertuig met daarop een stel verticale UV-buislampen, rijdt rond in patiëntenkamers en operatiekamers en belicht alle zichtbare oppervlakken met UV-C-licht om er micro-organismen -bacteriën, virussen, schimmels- af te doden. Een kamer is snel weer beschikbaar.

Het toestel werkt autonoom en schakelt het UV-C-licht automatisch uit als iemand de kamer binnenkomt. De huidcellen en netvlies van het menselijk oog zijn immers gevoelig voor deze onzichtbare straling. Hoewel UVD op die manier een vrij groot deel van de virussen in een patiëntenkamer zou afdoden, is het aanvullend op het werk van het schoonmaakpersoneel, zo stelt Claus Risager, CEO van Blue Ocean Robotics.

Blue Ocean Robotics won begin maart de euRobotics Technology Transfer Award 2020, samen met dochterbedrijf UVD Robots en het Odense University Hospital. De voorbije twee jaar zou het een omzetgroei van meer dan 400 procent per jaar gekend hebben.

Chinese ziekenhuizen zouden al meer dan 2.000 UVD-robots besteld hebben in Denemarken in hun strijd tegen het corona-virus. Het toestel is trouwens inzetbaar in allerhande ruimtes, van ziekenhuizen en kantoorruimtes, winkelcentra, scholen, luchthavens, fabrieken, ... << (Luc De Smet) (foto: Blue Ocean Robotics)

Video:ACHTERGROND
UV-C wordt al langer gebruikt om chirurgisch gereedschap te desinfecteren, om de vochtige lucht in koelkamers kiemvrij te houden, om water te behandelen,... Verrijdbare lampeninstallaties werden al langer ingezet tegen de ziekenhuisbacterie. Op de beurs Interclean 2018 liet Diversey met de Moonbeam 3 al zo'n oplossing zien.

De Amerikaanse LightStrike Germ-Zapping Robot gebruikt een pulserende xenonlamp in plaats van kwikgasontladingslampen en is daarmee niet beperkt tot de typische golflengte van 254 nm maar bestrijkt het hele bereik van 200 tot 315 nm. De verrijdbare Thor UVC berekent met een Lidar de nodige lichthoeveelheid in een ruimte. De verticale lampen zijn tot 2,25 hoog uitschuifbaar. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners