Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

Onderzoek & Wetenschap 2/04/2020 8:31:40

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

500.000 euro voor internationale expansie van scale-up BioRICS

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

Acht Belgische projecten in tweede ronde #EUvsVirus hackaton

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Urologische kankers zijn kankers van onder meer de prostaat, de blaas en de nieren. Een veelbelovende manier om dit soort kankers in een vroeg stadium te detecteren, is het opsporen van biomerkers.

Biomerkers zijn biologische handtekeningen in het lichaam die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker. Een veelbelovende bron van nieuwe biomerkers zijn extracellulaire vesikels. Dit zijn microscopisch kleine blaasjes die vrijgesteld worden door kankercellen en onder meer in urine terecht komen.

Het opsporen en onderzoeken van deze vesikels in urine heeft een groot potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe tests voor het vroegtijdig detecteren van urologische kankers. Maar er bestond nog geen voldoende effectieve methode om extracellulaire vesikels te scheiden van urine.

UGent onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de huidige methodes voor het scheiden van extracellulaire vesikels van urine, ontoereikend zijn voor het opsporen van nieuwe biomerkers voor kanker.

Daarom ontwikkelden ze als het ware een nieuwe 'gereedschapskist' om de samenstelling van die urinaire extracellulaire vesikels in kaart te brengen. Deze bestaat uit een nieuwe methode om de vesikels met hoge zuiverheid te scheiden van urine en vervolgens hun eiwitsamenstelling te bepalen.

Vervolgens pasten ze deze nieuwe methode toe op urinestalen van patiënten met prostaat-, blaas- en nierkanker. Ze kwamen zo tot de vaststelling dat extracellulaire vesikels in urine eiwithandtekeningen met zich meedragen die specifiek zijn voor de verschillende urologische kankers.

Daarnaast konden de wetenschappers met behulp van deze nieuwe ‘gereedschapskist’ de eiwitsamenstelling van urinaire extracellulaire vesikels in ongekend detail in kaart brengen.

Dankzij dit onderzoek beschikken wetenschappers nu over een uitgebreide gereedschapskist die de ontwikkeling van nieuwe urinetests een stap dichterbij brengt, waarmee patiënten met urologische kankers beter zijn te helpen dankzij tijdige diagnose en behandeling. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Een consortium van Jan De Nul, Algemene Ondernemingen Soetaert, Almex Metaal en Demako zal de sluisdeur in de ICO-terminal in de achterhaven van Zeebrugge grondig renoveren.

Belgian Cycling Factory neemt fietsincubator Bikeville over

Bikeville, de incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie, wordt overgenomen door Belgian Cycling Factory (BCF), één van de toonaangevende spelers op de fietsmarkt.

75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

De Europese Investerings­bank Bank (EIB) en de Europese Commissie hebben een lening van 75 miljoen euro toegekend aan ArcelorMittal voor de bouw van twee baanbrekende projecten in Gent.

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners